default-image

Reuters: Η ΕΕ δεν πιστεύει ότι ο Τσίπρας θα βελτιώσει τη φύλαξη των συνόρων

Ελλάδα
Reuters: Η ΕΕ δεν πιστεύει ότι ο Τσίπρας θα βελτιώσει τη φύλαξη των συνόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία φιλόδοξη συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο κορυφής είναι αναγκαία για να διασωθεί η ΕΕ από τη συσσώρευση κρίσεων που απειλεί να τη διαλύσει. Αυτή είναι η εκτίμηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη δεν πιστεύει ότι η Αθήνα θα καταφέρει να συμμορφωθεί στο τελεσίγραφο για την Σένγκεν.  

Ιδανικά, σημειώνει το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία στις 18-19 Φεβρουαρίου, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματική δράση για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και θα διανέμει τα προσφυγική βάρη, όπως και μία κοινά αποδεκτή λύση για τις βρετανικές απαιτήσεις για αλλαγή στους όρους για τα μέλη της Ενωσης.

Επίσης μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων θα πρέπει να απευθύνεται στις πολιτικές και οικονομικές ενοχλήσεις της Ιταλίας με την ΕΕ, το αίτημα της Ελλάδας για σημαντική ελάφρυνση χρέους, και την επιθυμία της Πολωνίας να ενισχυθεί η παρτουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ώστε να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

«Τέτοιες συμφωνίες είναι δυνατές μόνο όταν οι χώρες είναι σε κατάσταση συμμετρικής απελπισίας», σχολιάζει στο Reuters ο Λάζλο Αντορ, καθηγητής του Πανεπιστημίου ULB των Βρυξελλών και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.

Μέρκελ: Κατανόηση για τα επιχειρήματα της Ελλάδας

Η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τον Κάμερον με το δημοψήφισμα, αλλά δίνει τη δική της μάχη στην προσφυγική κρίση. Το Βερολίνο αισθάνεται ότι έχει λάβει μικρή συμπαράσταση από τους εταίρους στην ΕΕ, ενώ άλλες έχουν την απροθυμία να μοιραστούν το προσφυγικό βάρος.

«Η Γερμανία και οι Ολλανδοί, Αυστριακοί και Φινλανδοί σύμμαχοί της είναι πιθανότερο να χρησομοποιήσουν μαστίγιο παρά καρότο με την Ελλάδα», υπογραμμίζει το Reuters, κάνοντας αναφορά στην προειδοποίηση της Κομισιόν για να βελτιώσει η Αθήνα την φύλαξη των συνόρων.

«Η προθεσμία εκπνέει τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Οι εγχώριες θύελλες θα δυσκολέψουν την Μέρκελ να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιό της για να προσφέρει υποχωρήσεις στην Ελλάδα, στον αναπρογραμματισμό του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης. Πολλοί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αμφισβητούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παρέχει αυστηρότερους ελέγχους των συνόρων, ή να κρατήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν στις απρόθυμες χώρες της ΕΕ», γράφει το Reuters.

Ομως, η Καγκελάριος έχει εκφράσει κατανόηση για τα επιχειρήματα της Ελλάδας και λέει ότι θέλει ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Κανείς δεν θέλει άλλη μία κρίση «Grexit» φέτος, που θα προσταθεί στα υπόλοιπα προβλήματα της ΕΕ.

Πηγή: Reuters

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News