Ειδήσεις

Διημερίδα Αρχιεπισκοπής: «Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην εκπαίδευση»

Ξεκίνησε χθες η διημερίδα με θέμα «Συμμετοχή και αλληλεγγύη στην Εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας» που συνδιοργανώνουν, με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, το Ίδρυμα Νεότητας της Αρχιεπισκοπής και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας - Έρευνας - Θρησκευμάτων στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η διημερίδα άρχισε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη, ακαδημαϊκών, κληρικών και πλήθους λαού η διημερίδα που διοργανώνουν από κοινού το Ίδρυμα Νεότητας της Αρχιεπισκοπής και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας,στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο κ. Φίλης κηρύσσοντας την έναρξη της διημερίδας αφού αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα του φαινομένου της βίας μέσα στο σχολείο αναφέρθηκε στο στόχο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές και σύνθετες κοινωνίες που ζούμε, τα σχολεία θα πρέπει να αποδεσμευθούν από τις παραδοσιακές πρακτικές και να ανταποκριθούν στα ζητήματα των καιρών.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το όραμά μας είναι ένα δημοκρατικό σχολείο, που σέβεται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα χωρίς στιγματισμό του διαφορετικού, που σέβεται τους εργαζόμενους σε αυτό και όλους τους παράγοντες της σχολικής κοινότητας, που είναι ανοικτό στη τοπική κοινωνία και τους γονείς, που δε κάνει διακρίσεις λόγω εθνότητας, φυλής, φύλου, θρησκείας και κοινωνικής προέλευσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι « Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό που θέλουμε να φέρουμε στην κοινωνία μας».

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Α' του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου στην παρέμβασή του ανέφερε ότι : « Η βία είναι γενεσιουργός αιτία άγχους και διασαλεύει τόσο την κλίμακα του σχολείου όσο και τη μαθησιακή διαδικασία» και τόνισε ότι σχολείο οφείλει να είναι ασφαλής χώρος διαμόρφωσης αλληλέγγυου και συνεκτικού εδάφους».

Βίντεο

Σχόλια