default-image

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες της Δυτικής Κρήτης

Κρήτη
Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες της Δυτικής Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στα Χανιά όπως αποφάσισαν, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την στάση τους. Αύριο Κυριακή καλούν τον κόσμο στις 12 το μεσημέρι αλλά και στις 5μμ σε μαζική συγκέντρωσή στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια ,όπου αφενός θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού και αφετέρου θα αποφασιστούν οι δράσεις του μπλόκου για τις μέρες μέχρι και την πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου.

Με κύριο σύνθημα τους κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση! Όχι στη νέα φοροεπιδρομή! Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για το ασφαλιστικό ,την απόφαση έλαβαν από κοινού η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Ν.Χανιων, ο κτηνοτροφικός σύλλογος και οι αγροτικοί σύλλογοι ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΜΥΘΗΜΝΑΣ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ, ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΟΥΜΑΤΩΝ, ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ, ΚΑΙΝΑΣ, ΜΕΣΚΛΩΝ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ, ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙΟΥ

Επίσης αναφέρουν ότι έγιναν συναντήσεις για να υπάρξει συντονισμός με το μπλόκο στο Ατσιπόπουλο, στο Ρέθυμνο και το μπλόκο στα Πραιτώρια στο Ηράκλειο. Καλούν όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του Νομού να μαζικοποιήσουν το μπλόκο με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους ή/και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις ενώ μετά το κλείσιμο του δρόμου θα πραγματοποιηθεί γλέντι αλληλεγγύης με τους Μάρκο Ρενιέρη και Μιχάλη Λουφαρδάκη καθώς και λαϊκό συγκρότημα.

Ρέθυμνο: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού      

 Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης βάση της οποίας θα υπάρχει σε πρώτο επίπεδο καθημερινά ολιγόωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος του Ατσιπόλου όπου είναι και ο βασικό κόμβος των οδικών αρτηριών του νομού.

Στο κόμβο, όπου βρίσκεται το μπλοκ των κινητοποιημένων αγροτών πέρα των αγροτών από το Ρέθυμνο συμμετέχουν και αγρότες από Χανιά και Ηράκλειο, αποφασισμένοι από κοινού να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα μέτρα

Σύμφωνα με τους αγρότες του Ρεθύμνου οι οποίοι τηρούν κοινή στάση με τους αγρότες της υπόλοιπης Κρήτης και το συντονιστικό όργανο αγώνα του νησιού: «Σε μια γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου, από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στη φυσική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων, η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ».

Κάτω από τέτοιες συνθήκες δε γίνεται να υπάρξει όπως επισημαίνουν, ούτε φυτική και ζωική παραγωγή, μήτε ανάπτυξη και παραγωγή Εθνικού πλούτου και κατ΄ επέκταση ούτε δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση.

Οι αγρότες που έχουν στο πλευρό τους υπάλληλους της αντιπεριφέρειας, το Εργατικό Κέντρο του νομού, το περιφερειακό Συμβούλιο και επαγγελματικούς φορείς, ζητούν άμεσα λύσεις μέσα από ουσιαστικό, όπως επισημαίνουν, διάλογο, δεδομένου ότι χωρίς λύσεις που θα βοηθήσουν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και τη συμβολή τους στην ανάταση της χώρας, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας παράλληλα: «…το δικαίωμα της παραμονής στον τόπο μας, το δικαίωμα στην εργασία μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν, είτε γιατί θα βρεθούμε δυναμικά απέναντί τους, είτε γιατί ξεκαθαρίζουμε ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συμπαρίσταται στον αγώνα τους θεωρώντας και στηρίζοντας όπως επισημαίνει τους αγρότες: «… ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν τον οικονομικοκοινωνικό ιστό της χώρας, που δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους, και οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές που στρέφονται και ενάντια στην Ελληνική αγροτιά».

Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους αγρότες, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο πνεύμα της αλληλεγγύη του και στην αιτιολογία αυτής, ότι: «…η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης, θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας, θα οδηγήσουν τον κλάδο της οικονομίας μας, σε καταστροφή, με τα αρνητικά αποτελέσματα να είναι πολλαπλά, αφενός με το να ανακόψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και αφετέρου, θα αποτελέσουν αντικίνητρο για τους νέους να στραφούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, σε μια περίοδο μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανεργίας».

Τέλος, φορείς, πολίτες και συνδικάτα του Ρεθύμνου,σύμφωνα και με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  στηρίζουν όπως αναφέρουν τον αγροτικό τομέα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News