Ειδήσεις

Μία ανάσα απο τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Βιάννο θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που ανοίγει τις πύλες του αύριο στα Αμιρά. Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψουν στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το μουσείο θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών.

 Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους σκοπούς του μουσείου είναι:

* Η γνώση και ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα.

* Η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.

* Η αναθέρμανση του ερευνητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος γύρω από τη σημαντικότατη αυτή περίοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

* Η ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ιστορικής συλλογής του μουσείου μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικών ξεναγήσεων, προβολών, χρήση νέων τεχνολογιών, παιχνιδιού και κατασκευών, για κάθε ηλικιακή ομάδα.

* Η διοργάνωση συνεδρίων Ιστορίας, με θέμα το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση, με μετάκληση ειδικών επιστημόνων και τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και άλλων φορέων.

* Η πραγματοποίηση εκδόσεων, αφιερωμάτων και εκδηλώσεων, που διατηρούν ζωντανή την ιστορική γνώση και αφυπνίζουν την εθνική συνείδηση.

* Η δημιουργία βιβλιοθήκης με βιβλία και έντυπα σχετικά με την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εγκαινίων έχει ως εξής: 12:00 Τελετή Αγιασμού, 12:10 Χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, 12:15 Χαιρετισμός του δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη, 12:20 Ομιλία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, 12:35 Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, 12:45 Χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου κ. Αριστομένη Συγγελάκη, 12:50 Κόψιμο κορδέλας εγκαινίων του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου, 12:50 Παρουσίαση του Μουσείου από το δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη και προβολή ταινίας με μαρτυρίες επιζώντων των εκτελέσεων, 13:05 Μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Βιάννου "Στάθης Μάστορας", 13:20 Μικρή δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα.

Σχόλια