Ειδήσεις

Πρόληψη και αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος

Ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον καρκίνο» υλοποίησε στο Ηράκλειο της Κρήτης δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, κυρίως σε περιπτώσεις εμφάνισής του μετά από θεραπείες για καρκίνο του μαστού.

Οι συγκεκριμένες δράσεις γίνονται σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και την Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (ΠΟΑΛ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν την αξιολόγηση και αντιμετώπιση ασθενών με λεμφοίδημα άνω άκρου στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2016 στο Φυσικοθεραπευτήριο του ΠΑΓΝΗ.

Επιπλέον, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό στην οποία μίλησαν ο Βασίλειος Κούδας, Επιμελητής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, με θέμα «Συμβίωση με τον καρκίνο - η επίδραση στην ψυχολογία των ασθενών», ο Χρήστος Ιωάννου, Επίκουρος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και Δ/ντης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, με θέμα «Παθήσεις Λενφαγγείων - Λεμφοίδημα», η Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Παθολόγος-Ογκολόγος, μέλος της Ένωσης Γυναικών Ογκολόγων, με θέμα «Το Λεμφοίδημα ως επιπλοκή στον καρκίνο του μαστού» και η Χριστίνα Παπαδοπούλου, Φυσικοθεραπεύτρια ΠΟΑΛ.

Σε δηλώσεις του στο neakriti.gr και τη δημοσιογράφο Έλλη Κοκάλη, o επίκουρος Χρίστος Ιωάννου επεσήμανε την καθοριστική σημασία της έγκαιρης διαπίστωσης, από την πλευρά των ασθενών, των συμπτωμάτων του λεμφοιδήματος, έτσι ώστε η αντιμετώπιση να είναι πιο έγκαιρη και αποτελεσματική. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εμφάνισή του συνδέεται είτε με κάποια χειρουργική επέμβαση, με κάποιο κάταγμα άκρων, είτε ακόμη και με διάστρεμμα που φαίνεται ότι κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης. Το έντονο πρήξιμο είναι εκείνο που πρέπει να χτυπά καμπανάκι κινδύνου στους ασθενείς.

Από την πλευρά του, ο κ. Κούδας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ψυχολογικής στήριξης των ασθενών, τομέας στον οποίο το εθνικό σύστημα υγείας νοσεί βαριά, καθώς δεν υπάρχουν επαρκώς στελεχωμένες μονάδες για τη στήριξη και την καθοδήγηση των ασθενών.

Ανάμεσα στις δράσεις ήταν και η εκπαίδευση των μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, καθώς και νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων Υγείας στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος.

της Έλλης Κοκάλη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια