Ειδήσεις

Φλεγμονή: αιτίες και πρόληψη

Η φλεγμονή είναι ένας έμφυτος μηχανισμός του οργανισμού μας ενάντια σε εξωτερικές «απειλές» όπως το στρες, η λοίμωξη και οι τοξικές χημικές ουσίες.

Ενδεικτικά, αιτίες που προκαλούν φλεγμονή είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το στρες, οι κρυφές ή χρόνιες μολύνσεις από ιούς , βακτηρίδια, ζυμομύκητες, ή παράσιτα, τα κρυφά αλλεργιογόνα από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον, οι τοξίνες όπως ο υδράργυρος και τα φυτοφάρμακα και τα αλλεργιογόνα.

Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες (διάρκειας λίγων ημερών) και σε χρόνιες (μεγαλύτερης διάρκειας).Η φλεγμονή είναι στην πραγματικότητα ένας «πόλεμος μέσα στο σώμα».Θα πρέπει να γνωρίζετε εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει την ικανότητά να καταστείλει τη φλεγμονή στο σώμα σας ή έστω να την μειώνει. Καθένας μας είναι υπεύθυνος απέναντι στην ασθένεια και την πρόωρη γήρανση.

Ευτυχώς με την βοήθεια της προληπτικής ιατρικής μπορούμε να έχουμε άμεση αντιμετώπιση  των αιτίων της φλεγμονής και την εκμάθηση πώς να ζήσουμε έναν αντι-φλεγμονώδη τρόπο ζωής και να βελτιώσουμε δραματικά την υγεία μας.

Ο καθένας που έχει ένα πόνο στο λαιμό, εξάνθημα, κνίδωση, ή ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο ξέρει για τη φλεγμονή. Αυτά είναι όλα φυσιολογικά συμπτώματα για την κατάλληλη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού -αμυντικού συστήματος του οργανισμού σας- στη μόλυνση και το τραύμα.

Αυτό το είδος της φλεγμονής είναι καλό. Το χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε -για να μας βοηθήσει να καθορίσουμε  τον φίλο από τον εχθρό.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το σύστημα άμυνας ξεμείνει. Πολλοί από μας είναι εξοικειωμένοι με μια υπερδραστήρια ανοσολογική απάντηση και πάρα πολύ φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε κοινές συνθήκες όπως οι αλλεργίες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυτοάνοση ασθένεια, και το άσθμα. Αυτή είναι κακή φλεγμονή, και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί να γίνει καταστροφική.

Αυτό που λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν είναι ότι όταν τρέχει κρυφά η φλεγμονή είναι η αιτία όλων των χρόνιων ασθενειών που βιώνουμε -συνθήκες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, άνοια, η κατάθλιψη, ο καρκίνος, ακόμη και τον αυτισμό.

Προτάσεις για μία αντι-φλεγμονώδη ζωή

1. Whole Foods - Φάτε ολόκληρα τα τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικά βασισμένη διατροφή, η οποία είναι αντι-φλεγμονώδη. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε μη, επεξεργασμένες τροφές, ολόκληρες, νωπές, πραγματικά τρόφιμα, όχι γεμάτα ζάχαρη και τρανς λιπαρά, και τέλος υψηλά σε ισχυρά αντι-φλεγμονώδη συστατικά που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά.

2. Υγιή λίπη - Δώστε στον εαυτό σας μια αλλαγή λαδιών με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λίπη με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και τα αβοκάντο, και μην ξεχνάτε να καταναλώνετε περισσότερα ω-3 λιπαρά.

3. Η τακτική άσκηση - Οι τελευταίες έρευνες,συγκλίνουν στο ότι η τακτική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα σας, διορθώνει και αποτρέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη, και είναι το κλειδί για τη βελτίωση της διάθεσής σας για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις του στρες. Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση είναι η βάση, από μια μικρή χούφτα αλλαγών που σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας σε όλη σχεδόν την επιστημονική βιβλιογραφία.

4. Χαλαρώστε - Μάθετε πώς να συμμετέχει το πνευμονογαστρικό νεύρο σας. Αυτό το ισχυρό νεύρο χαλαρώνει όλο το σώμα σας και μειώνει τη φλεγμονή όταν με την πρακτική της γιόγκα ή διαλογισμού, αναπνέετε βαθιά, ή ακόμη όταν κάνετε και ένα ζεστό μπάνιο.

5. Αποφύγετε αλλεργιογόνα - Αν έχετε αλλεργίες τροφίμων, μάθετε σε τι είστε αλλεργικοί και σταματήστε να τρώτε τα τρόφιμα αυτά -γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι δύο συνήθεις ύποπτοι.

6. Θεραπεύστε το έντερό σας - Πάρτε προβιοτικά για να βοηθήσετε την πέψη σας και να βελτιώσετε την ισορροπία των υγιών βακτηρίων στο έντερό σας, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή.

7. Συμπλήρωμα - Πάρτε ιχνοστοιχεία συμπληρωμάτων, ιχθυέλαια, βιταμίνη D, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Περαιτέρω ανάλυση της αντιμετώπισης των φλεγμονών του οργανισμού μας θα γίνει στην εκπομπή «Πάνω απ όλα η Υγεία μας» με την  Εύα Ντελιδάκη σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Περισσότερα...

Σχόλια