default-image

Ιστορική συμφωνία με "κλειδί" την Κρήτη

Οικονομία
Ιστορική συμφωνία με "κλειδί" την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ιστορική συμφωνία, μετά την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, κάνουν πλέον λόγο οι Ισραηλινοί, με φόντο την προώθηση κοινών ενεργειακών έργων- "μαμούθ" μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, και με κομβικό σημείο του άξονα συνεργασίας την Κρήτη. Από το νησί προβλέπεται, ως γνωστόν, να περάσει το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών...  

Η συμφωνία, ως γνωστόν, επισφραγίστηκε στην τριμερή συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί την λέξη «ιστορική», την οποία μάλιστα, όπως είπε, χρησιμοποιεί πολύ σπάνια...

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση της Λευκωσίας, σημείωσε πως, «ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη των κοινών στόχων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της».

«Σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν μέσω της δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής στα ενεργειακά ζητήματα», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι στόχος είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν αναχρονισμοί, όπως είναι οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα.

Εάν ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί στη Λευκωσία, ως το 2019 θα γίνει με καλώδιο η ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης και το 2022 η μεταφορά αερίου από Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα. Τριμερής επιτροπή, η οποία συμφωνήθηκε, θα εξετάσει τις λύσεις μεταφοράς του αερίου. Είτε θα γίνει με υποθαλάσσιο αγωγό, ή μεταφορά του φυσικού αερίου με πλοία.

Επίσημη ανακοίνωση, σε πανηγυρικό ύφος, για τη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία είχαμε και από τον επίσημο φορέα υλοποίησης του έργου "EuroAsia InterConnector", που έσπευσε να χαιρετίσει τη στήριξη των κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ προς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών.

«Εργαζόμαστε σκληρά για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 1.518 χιλιομέτρων, το οποίο θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η πρόοδος είναι καθημερινή «σε συνεργασία με τις ανά χώρα αρμόδιες Αρχές, φορείς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης το 2017, 2019 και 2022», όπως εγκρίθηκαν από την Κομισιόν.

του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News