Ειδήσεις

Χρυσό μετάλλιο στην Κρήτη

Μόνο χαμόγελα προκαλούν τα στοιχεία γύρω από την απορρόφηση κονδυλίων από πλευράς Κρήτης στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η αποτελεσματικότητα τόσο σε επίπεδο ένταξης επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο πληρωμών των επιχορηγήσεων ξεπέρασε τους αρχικούς στόχους και τις προσδοκίες, ενώ η Κρήτη πήρε το χρυσό μετάλλιο μεταξύ των περιφερειών της χώρας στον τομέα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, αντλώντας πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ!

Τα εντυπωσιακά στοιχεία του απολογισμού των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα) Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδης Φραγκάκης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης εξήρε την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, Περιφέρειας, Αναπτυξιακής Κρήτης, Επιμελητηρίων, ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας. Συνεργασία που επέτρεψε την εξασφάλιση 76 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση 1.100 κρητικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση ή δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας στο νησί.

Όπως ανακοινώθηκε, τα προγράμματα που υλοποίησε η Αναπτυξιακή Κρήτης το διάστημα 2013-2015 ήταν τρεις φορές πάνω από τον αρχικό στόχο. Από 22,5 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν αρχικά εγκριθεί, η Περιφέρεια της Κρήτης κατάφερε να δεσμεύσει κοντά στα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκηρύχθηκε την 11η/01/2013 με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 456 εκατ. ευρώ πανελλαδικά και 22,5 εκατ. για την περιφέρεια Κρήτης, με στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων, για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και την απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης, με σκοπό την ανάδειξη και ενίσχυση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων των περιφερειών της χώρας.

Από την 25η/02/2013 μέχρι τη 10η/05/2013 στην Περιφέρεια Κρήτης υποβλήθηκαν 1.719 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 262,7 εκατ. ευρώ και συνολικής αιτούμενης δημόσιας επιχορήγησης 136,5 εκατ. ευρώ. Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα περίπου 4,5 μηνών ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων με τοπική επιτροπή αξιολόγησης στελεχωμένη από την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΕΦΕΠΑΕ και την ΕΥΔ-ΕΠΑΝΕΚ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με τη σημαντική συμβολή και την παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα όλα τα έργα με βαθμολογία μεγαλύτερη από 50/100 και συγκεκριμένα 1.112 έργα προϋπολογισμού 149,4 εκατ. ευρώ και δημόσιας δαπάνης 74,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερτριπλάσιας από την αρχικά προϋπολογιζόμενη.

Από το σύνολο των 74,2 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω του ΕΣΠΑ, η μερίδα του λέοντος πήγε σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης, οι οποίες και επιδοτήθηκαν με 42,3 εκατ. ευρώ. Στα 15,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών. Ενώ άλλα 15,4 εκατ. ευρώ αναλογούν σε τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης.

Πρωτιά στις γυναίκες!

Αξιοζήλευτη ήταν η «χρυσή» επίδοση στο επιμέρους πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας. «Η Περιφέρειά μας είναι πρώτη στην Ελλάδα με 480 επιχειρήσεις και προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας θα πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος των μικρομεσαίων και όλων των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στην Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης σημείωσε από την πλευρά του: «Το ΠΕΠ Κρήτης, με δράσεις στον τουρισμό, το εμπόριο, στη μεταποίηση, ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για την Κρήτη. Αυτή η εξέλιξη μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Με τη βοήθεια και της Περιφέρειας Κρήτης πετύχαμε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της δημόσιας χρηματοδότησης για τα έργα αυτά, εντάχθηκαν πάνω από 1.000 έργα-δράσεις στο πρόγραμμα. Οι τελικές προθεσμίες λήγουν το Μάρτιο του 2016 και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη οι επενδυτές. Οι επενδύσεις στον τουρισμό είχαν τα πρωτεία, ενώ ακολουθούν η μεταποίηση, το εμπόριο και οι υπηρεσίες».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε με τη σειρά του ο διευθυντής Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδης Φραγκάκης, που υπογράμμισε: «Η Περιφέρεια Κρήτης ήρθε πρώτη στη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε εντάξεις αλλά και σε εκταμίευση δημόσιας δαπάνης. Μέσα στο 2015 έχει δώσει περίπου 10 εκατ. ευρώ. Για το πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κάπιταλ κοντρόλ, δε σταμάτησε η υλοποίηση των έργων. Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, που βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα εντάλματα πληρωμών που στέλνονται στην Αθήνα, καθώς μέσα σε 2-3 ημέρες έχουμε την εκταμίευση της δημόσιας δαπάνης και για τις δύο δράσεις».

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια