Ειδήσεις

Καζάνι που βράζει και η Κρήτη

Με ολοένα και πιο μεγάλη συμμετοχή συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις φορέων, συλλόγων και διαφόρων άλλων κοινωνικών ομάδων ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Λίγες μέρες πριν την 24ωρη πανελλαδική απεργία, που έχει ανακοινωθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ο απεργιακός κλοιός εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Κρήτη, με τον ένα μετά τον άλλο τους φορείς να μπαίνουν στο «χορό» των κινητοποιήσεων.

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με σκοπό να διατυπωθεί μια σαφής θέση για ένα αρραγές και κοινό διεκδικητικό μέτωπο στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου απ' όλους τους κοινωνικούς φορείς. Οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων που θα μετέχουν στη σύσκεψη θα αποφασίσουν από κοινού τον προγραμματισμό των δράσεων ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Αναλυτικά οι φορείς που θα μετέχουν στη σύσκεψη είναι οι εξής: Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Τεχνικό Επιμελητήριο, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογος Συμβολαιογράφων, Εμπορικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Εμπόρων, Συντονιστικό Αγροτών - ΟΑΣΝΗ, Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων - Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., Ένωση Πυροσβεστικού Σώματος, Ένωση Λιμενικού Σώματος, Σύλλογος Αλιέων, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου και Υπεραστικό-Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου.

Οι βενζινοπώλες

Την ίδια ώρα, κάλεσμα για συμμετοχή στην παγκρήτια συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, σε συνεργασία με τις Ενώσεις Πρατηριούχων της Κρήτης, απευθύνει στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου. Θέμα της συγκέντρωσης θα είναι «Τα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό», τα οποία, όπως αναφέρει ο κλάδος, οδηγούν στην οριστική οικονομική εξόντωση των πρατηριούχων.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης, όλοι μαζί οι πρατηριούχοι θα αποφασίσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους.

Κλειστά μαγαζιά

Τη συμμετοχή του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, με καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων ενάντια στην εφαρμογή του προτεινόμενου ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, για το θέμα του ασφαλιστικού.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η ΟΕΒΕΝΗ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα "Θέσεις και προτάσεις για το ασφαλιστικό", τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι,. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Καρούζου» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9).

Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ

Εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες καλούνται να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 4 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, κατεβαίνοντας όλοι στο δρόμο του αγώνα! Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απευθύνει σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και η Πανεπιστημονικη Γιατρών - Οδοντιάτρων - Φαρμακοποιών ζητώντας «να αποσυρθεί τώρα το αντισοσιαλιστικό νομοσχέδιο».

Κατάληψη στη Λότζια

Κατάληψη στο Δημαρχείο Ηρακλείου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της γενικότερης κατάληψης όλων των Δημαρχείων της χώρας από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αναφέρουν πως «ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και αυτή τη φορά, με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου».

Χωρίς ταξί τα Χανιά

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών αυτοκινήτων Ταξί του Νομού Χανίων «Άγιος Χριστόφορος» θα συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και στον αγώνα κατά του προτεινόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και του φορολογικού πλαισίου. Η απεργία θα είναι 24ωρη, από τις 5 το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου έως και τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Ο Σύλλογος Κρεοπωλών Χανίων δηλώνει και αυτός συμμετοχή στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Δε θα συνταγογραφούν οι γιατροί

Στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου απέρριψε στο σύνολό του το Προσχέδιο του Νόμου για το Ασφαλιστικό και ζητά, μεταξύ άλλων, απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Ταυτόχρονα, αποφάσισε συμμετοχή στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου, προχωρώντας παράλληλα σε προειδοποιητική αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.

Όπως μάλιστα τονίζεται, κάθε θεραπευτική αγωγή θα αναγράφεται στην ατομική συνταγή του γιατρού, ώστε να μη διακινδυνεύσει η υγεία κανενός ασθενούς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους επιστημονικούς φορείς για το συντονισμό κοινών δράσεων, και καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Φεβρουαρίου, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Με τη σειρά του, το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ανακοινώνει τη συμμετοχή των κτηνιάτρων του Ηρακλείου στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης. Συνεπώς, τα κτηνιατρεία της πόλης θα παραμείνουν κλειστά τη μέρα αυτή και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τον εφημερεύοντα κτηνίατρο (τηλ. 6945/518.212).

Όσον αφορά τον ιατρικό κόσμο, σημειώνεται πως χθες Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετείχε στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υ.ΠΕ., μαζί με τα αντίστοιχα Δ.Σ. των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κρήτης.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Αλλαγές στα δρομολόγια

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτικοί, με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να αποφασίζει σε συνεδρίασή της νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Έτσι, τα πλοία θα παραμένουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 31 Ιανουαρίου.

Εξαιτίας της απεργίας, οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν αλλαγές στα δρομολόγια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: Τα πλοία της εταιρείας Η/S/F KNOSSOS PALACE & H/S/F FESTOS PALACE θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια του Ηρακλείου και του Πειραιά, σύμφωνα με τα παρακάτω:

- ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ, αναχώρηση από Ηράκλειο, μόλις αυτό καταστεί δυνατό.

- ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ, αναχώρηση από Πειραιά Κυριακή 31/01/2016, με τη λήξη της απεργίας (06:00).

Όσον αφορά τα βραδινά δρομολόγια, την Κυριακή 31/01/2016 τα πλοία της εταιρείας στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς - Ηράκλειο θα επανέλθουν στα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους.

της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια