Ειδήσεις

Θα στείλουν τον Θ.Δρίτσα στη Δικαιοσύνη οι αγρότες της Κρήτης

Στην Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος, σκέφτονται να στείλουν τον αν. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας οι αγρότες της Κρήτης, καθώς  εκείνος αποφεύγει να εφαρμόσει το Νόμο που επιβάλει την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών , για  την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, στα αποκομμένα απο τις θαλάσσιες συγκοινωνίες  ελληνικά νησιά   και φυσικά στην  Κρήτη, όταν η απεργία των ναυτεργατών κρατεί δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, περισσότερο απο 72 ώρες.

Αυτό είναι το έσχατο μέσο στο οποίο σκέφτονται να καταφύγουν οι κρητικοί αγρότες , τη στιγμή  που θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαλόγου με την ΠΝΟ και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι συζητήσεις με στελέχη της ΠΝΟ συνεχίζονται, χωρίς να έχει ακόμα ανάψει το πράσινο φώς απο την πλευρά των ναυτεργατών στο αίτημα των αγροτών, για ένα πλοίο έκτακτης ανάγκης το οποίο  θα μεταφέρει ευπαθή αγροτικά προϊόντα ασθενείς και φάρμακα από και προς το Ηράκλειο.

Πάντως το θέμα αυτό υπόσχονται  ότι θα τα βάλουν για συζήτηση στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας  της ΠΝΟ στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου.

«Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόμαστε, προσπαθούμε σε τακτικές  τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουμε με στελέχη της ΠΝΟ , να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι οι κυλιόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν αποφασίσει να κρατήσουν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, καταστρέφουν μια ολόκληρη χρονιά των παραγωγών ευπαθών κηπευτικών της Κρήτης.

Τους ζητούμε να αφήσουν ένα πλοίο να φορτώσει το πρωί του Σαββάτου απο το Ηράκλειο για τον Πειραιά προκειμένου να μεταφέρει τα κηπευτικά  που έχουν συγκομιστεί και έχουν τυποποιηθεί ,  γιατί  αν μείνουν λίγο ακόμα θα καταλήξουν στις χωματερές. Περιμένουμε την απάντηση τους. Επειδή όμως δεν είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν αυτό που κάνουμε εμείς στις δικές μας κινητοποιήσεις επιτρέποντας κατά διαστήματα να περνούν όλοι και δεν ταλαιπωρούμε καθόλου αυτούς που έχουν επείγουσες ανάγκες, σκεφτόμαστε ακόμα και να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά του  αναπληρωτή Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για παράβαση καθήκοντος , καθώς ενώ η απεργία της ΠΝΟ πάει στην τέταρτη μέρα, δεν έχει ακόμα συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνίας για να αποφασίσει την δρομολόγηση των πλοίων ασφαλείας στα νησιά   Ο υπουργός οφείλει να εφαρμόσει το Νόμο που δεν έχει καταργηθεί , ακόμα και  δεν αν συμφωνεί με το περιεχόμενο του, η δεν το έχει ψηφίσει ο ίδιος η το κόμμα του μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας  Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Μας καταστρέφουν για μια ακόμα χρονιά οι ναυτεργάτες με την πολυήμερη απεργία τους, και παρότι έχει ψηφιστεί ο Νόμος για την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποφεύγει να τον εφαρμόσει για να μην συγκρουστεί μαζί τους. Έτσι προσπαθούμε απο το πρωί μέχρι το βράδυ τηλεφωνικά ,να πείσουμε τους σκληροπυρηνικούς της ΠΝΟ να μας σεβαστούν σας αγροτική τάξη που βλέπει κατάματα τώρα πια… τη χρεοκοπία . Είναι πάρα πολύ κακή η χρονιά , είναι εξευτελιστικές οι τιμές των κηπευτικών , τρέχουν τα έξοδα και οι υποχρεώσεις , μας προέκυψε και το κλείσιμο  των λιμανιών απο την ΠΝΟ τη στιγμή που βρισκόμαστε στο φόρτε της συγκομιδής,  και μας αποτελείωσε .

Οι επιλογές που έχουμε είναι περιορισμένες. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε  ιασταυρούμενα πυρά . Απο τη μια το ασφαλιστικό και το φορολογικό της  κυβέρνησης, για την ανατροπή των οποίων αγωνιζόμαστε και εμείς μαζί με τους ναυτεργάτες , και απο την άλλη η ομηρία την οποία μας έχει επιβάλει η ΠΝΟ με την ανοχή του κ Δρίτσα ο οποίος αρνείται μα εφαρμόσει το Νόμο. Δεν μας έχει μείνει λοιπόν τίποτε άλλο απο το να εγκαλέσουμε τον αρμόδιο υπουργό για παράβαση καθήκοντος. Αυτή τη λύση την επεξεργάζονται οι νομικοί μας σύμβουλοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης.

Χιλιάδες τόνοι πρώιμων κηπευτικών έχουν μείνει στα θερμοκήπια , στα δημοπρατήρια και στα ψυγεία των εμπορικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος να χαθούν πολλά εκατομμύρια απο όλη την αλυσίδα παραγωγής, τυποποίησης , εμπορίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων της Κρήτης είναι ορατός.

«Οι τιμές μόνο σήμερα στα δημοπρατήρια έπεσαν γύρω στο 20%. Οι έμποροι που αγόρασαν κηπευτικά σε χαμηλότερες τιμές, τα αγόρασαν χωρίς να είναι σίγουροι αν θα καταφέρουν να τα στείλουν στους πελάτες τους . Μπορεί και να τα πετάξουν . Αν συνεχιστεί η ομηρία της Κρήτης απο θαλάσσης, θα καταστραφούν πάρα πολλοί παραγωγοί. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί», μας είπε η υπεύθυνη του Δημοπρατηρίου «Αγροπηγή» Γωγώ Καροφυλλάκη.

Επίθεση Πλακιωτάκη

Σχολιάζοντας ο Γιάννης Πλακιωτάκης την μη εφαρμογή του Νόμου από τον Θ. Δρίτσα , γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μετά την ανακοίνωση της ΠΝΟ για την παράταση της απεργίας της που θα έχει ως αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας έως τα ξημερώματα της Κυριακής, με προφανείς συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία των νησιών μας, με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Δρίτσας δεν έχει εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου 4256/2014 περί έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας για την διασφάλιση της εδαφικής συνέχειας και διασύνδεσης των νησιών με την Ηπειρωτική χώρα. Οφείλει άμεσα να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) για τη δρομολόγηση του πλοίου ασφαλείας όπως ο νόμος ορίζει. Η αβελτηρία του για την εφαρμογή του νόμου έχει μεγάλο κόστος σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που υφίσταται την επιπλέον πίεση των προσφυγικών ροών και στους αγρότες των νησιών μας που βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα λιμάνια. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των μελών της στην διασφάλιση της ομαλότητας στην καθημερινή ζωή των πολιτών αποδεικνύεται για άλλη μία φορά. Κύριε Τσίπρα , μήπως ήρθε η ώρα να εγκαλέσετε έναν ακόμη Υπουργό σας;»

Άκαρπη συνάντηση

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέφτηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης στο πλαίσιο του αιτήματος για εφαρμογή του νόμου 4256/2014 που προβλέπει δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για την μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Μετά τις επαφές που έγιναν στην Περιφέρεια Κρήτη με την Αντιπεριφερειάρχη, κα. Θ. Βρέντζου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τον Γ.Γ., κ. Ιωάννου την περασμένη Τρίτη, και κατόπιν του σχετικού ψηφίσματος που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στην τελευταία συνεδρίασή του, ο κ. Καλαντζάκης πήγε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με τον Βουλευτή Λασιθίου, κ. Μ. Θραψανιώτη και τον πρόεδρο των Κρητικών   Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής , κ. Μανόλη Μιχαλάκη, όπου και συναντήθηκε με τον Γ.Γ., κ. Θεοτοκά, λόγω απουσίας του Υπουργού, κ. Θ. Δρίτσα, μεταφέροντας τις αντιδράσεις και το

αίτημα της τοπικής κοινωνίας για δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας.

Ο κ. Καλαντζάκης κατέθεσε στο Υπουργείο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, το ανάλογο ψήφισμα του Δήμου Φαιστού, καθώς επίσης και σχετικά έγγραφα του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται στον αγροτικό κλάδο της Ιεράπετρας σε περιπτώσεις παρατεταμένης απεργίας.

όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε επιστολή του προς τον Υπουργό

« Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και τον ορατό κίνδυνο να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές ευπαθών αγροτικών προϊόντων αιτούμαστε την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ομαλά η μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής της Ιεράπετρας και περιοχών που επενδύουν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος

χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα όσα είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Θεοτοκάς για την προσπάθεια από μέρους τους προκειμένου να μην κλιμακώσει η ΠΝΟ τις κινητοποιήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής είναι να σταθεί δίπλα στου αγώνες των αγροτών, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας θα εξακολουθήσει να προσπαθεί και να αγωνίζεται δυναμικά για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των παραγωγικών της δυνάμεων,  όπως στην προκειμένη περίπτωση του αγροτικού κλάδου».

Σχόλια