default-image

Αυγενάκης: Χωρίς διοίκηση και με αφαίρεση αρμοδιοτήτων ο Oργανισμός Aνάπτυξης Kρήτης;

Κρήτη
Αυγενάκης: Χωρίς διοίκηση και με αφαίρεση αρμοδιοτήτων ο Oργανισμός Aνάπτυξης Kρήτης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην καθυστέρηση ορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και, κατά συνέπεια, στα σημαντικά προβλήματα για την αποτελεσματική λειτουργία του, καθώς και στα έργα που βαλτώνουν και κινδυνεύουν με απώλεια χρηματοδότησης, αναφέρονται ο αν. Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Στην ερώτηση αναφέρεται «Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) ΑΕ, παρά το μικρό χρονικό διάστημα της σύστασης και λειτουργίας του έχει συμβάλλει σημαντικά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στη συνέχιση και ολοκλήρωση αναπτυξιακών έργων στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται με επιτυχία τα έργα προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους, λειτουργούν τα δίκτυα υδάτων, υλοποιούνται επενδύσεις και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα, προχωρούν οι διαδικασίες της σύμπραξης για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τα οδικά και υδραυλικά έργα των αρμοδιοτήτων των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη.… προτού καν προλάβει να ορθοποδήσει ο ΟΑΚ, η Κυβέρνηση αντί να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει το έργο του, προσπαθεί να τον απαξιώσει και να τον αποδομήσει. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2015, η διοίκηση του ΟΑΚ βρίσκεται «στον αέρα» κάνοντας απλή διαχείριση, δίχως να μπορεί ουσιαστικά να παράγει έργο.

Κι ενώ δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το Υπουργείο, κι ενώ τα οδικά και εγγειοβελτιωτικά έργα καθυστερούν με ορατό πλέον τον κίνδυνο πολλά από αυτά  να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης (λόγω παρέλευσης προθεσμιών, απένταξης από το ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, κλπ), αυξάνονται οι φήμες για περιορισμό των αρμοδιοτήτων του ΟΑΚ και για «διαμάχες» Υπουργών αναφορικά με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τη διοίκηση του Οργανισμού».   

Τέλος, οι κ. Λ. Αυγενάκης και Κ. Καραμανλής ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για το λόγο καθυστερεί ο ορισμός των μελών του ΔΣ στον ΟΑΚ δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού, καθώς και με ποια κριτήρια θα γίνουν οι επιλογές των μελών του ΔΣ.

Επιπλέον ρωτούν τι μέλλει γενέσθαι με τα έργα που καθυστερούν και βαλτώνουν και με τα έργα που κινδυνεύουν με απώλεια χρηματοδότησης λόγω της ολιγωρίας σας στον ορισμό Διοίκησης, καθώς και για το σχεδιασμό του Υπουργείου για την στήριξη και την ενίσχυση του ΟΑΚ, προκειμένου να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση σημαντικών έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News