Ειδήσεις

Σημαντικές ελλείψεις του ΠΕΔΥ και στην Κρήτη

Δίχως βασικά εργαλεία, μηχανήματα, γιατρούς αλλά και αναλώσιμα λειτουργούν οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και στην Κρήτη. Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι πρωτοφανείς, ενώ ακόμη δυσκολότερες γίνονται οι συνθήκες κάλυψης των αναγκών, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση δεν επιτρέπει αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων που είναι απόλυτα απαραίτητα. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς είτε να μην μπορούν να κάνουν κάποιες εξετάσεις, είτε να περιμένουν αρκετό διάστημα για ραντεβού με ορισμένες ειδικότητες γιατρών. Το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Τεστ κοπώσεως και μαστογραφίες έχουν πάψει να γίνονται ενώ λόγω της μεγάλης έλλειψης γιατρών, ήδη εξετάζεται από το υπουργείο το ενδεχόμενο πρόσκλησης επιστροφής στους γιατρούς που αποχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια επιστρέφοντας στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Παρά το ότι στην μονάδα του ΠΕΔΥ στο Ηράκλειο έχουν μετακινηθεί γιατροί από αγροτικά ιατρεία και επικουρικοί, το θέμα τείνει να δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μια σειρά από γιατροί, όπως ενδοκρινολόγοι, νευρολόγοι, ΩΡΛ δεν υπάρχουν οπότε ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο κ. Βασίλη Κεγκέρογλου να ζητά από τον υπουργό να κάνει πιο συγκριμένες τις θέσεις του, αλλά κυρίως να εξηγήσει με ποιο τρόπο και ποιο σχεδιασμό οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εξυπηρετώντας ουσιαστικά τους ασθενείς.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια