Ειδήσεις

Μικρή νίκη των οινοποιών: παράταση για πληρωμή ΕΦΚ

Παράταση και διευκολύνσεις στην πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έλαβαν από το υπουργείο Οικονομικών οι οινοποιοί που υποδέχθηκαν την εξέλιξη αυτή ως μια πρώτη - μικρή - νίκη των αγώνων τους.

Η παράταση για να δηλώσουν τα αποθέματά τους στα τελωνεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκτιμούν ότι θα βοηθήσει σε μια πιο μακροπρόθεσμη παράταση - μέχρι τη συζήτηση του θέματος στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. Την ίδια ώρα πάντως οι οινοποιοί επιμένουν ότι το μέτρο της φορολόγησης, κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει με έσοδα την πολιτεία, αφού όπως τονίζουν με σιγουριά, η μαύρη αγορά κρασιού θα εκτοξεύσει την φοροδιαφυγή.

Από τη μία οι διευκολύνσεις και από την άλλη κυρίως η παράταση που δόθηκε με απόφαση του υπουργού, έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες μικρής νίκης στους οινοπαραγωγούς, που εκτιμούν ότι με την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα συζητηθεί μετά από πέντε μήνες, θα καταφέρουν να λάβουν μια ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας παράταση και με απώτερο στόχο την κατάργηση του μέτρου.

Οι οινοποιοί πάντως συνεχίζουν με δυναμισμό τις διεκδικήσεις τους, ενώ δεν κρύβουν ότι το μέτρο της φορολόγησης κάθε άλλο παρά θα ενισχύσει τον κρατικό κορβανά, καθώς τα σενάριά τους περισσότερο μιλούν για εκτόξευση της μαύρης αγοράς στο κρασί που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο εφόσον το μέτρο προχωρήσει.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια