default-image

Μειώθηκαν και γέρασαν οι αγρότες της Ελλάδας

Οικονομία
Μειώθηκαν και γέρασαν οι αγρότες της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ μετά την έναρξη της κρίσης το μέγεθός του γεωργικού πληθυσμού της χώρας μειώθηκε και ταυτόχρονα αυξήθηκε ο μη γεωργικός πληθυσμός.

Η έρευνα τονίζει ότι το βασικό δημογραφικό χαρακτηριστικό του γεωργικού πληθυσμού είναι η γήρανση. Η εργασιακή εικόνα του γεωργικού πληθυσμού κυριαρχείται από τους συνταξιούχους και στη συνέχεια από τους αυτοαπασχολούμενους.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι γεωργοί αποτελούν περίπου το 40% του γεωργικού πληθυσμού, ενώ αυτοί που καλλιεργούν τη γη είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτοαπασχολούμενοι, με την ύπαρξη πολύ μικρού ποσοστού ανειδίκευτων εργατών ? μισθωτών στη γεωργία.

Το ποσοστό φτώχειας πριν την έναρξη της κρίσης ήταν διπλάσιο στο γεωργικό πληθυσμό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η κρίση αύξησε αυτό το ποσοστό φτώχειας, κυρίως στη μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων του γεωργικού πληθυσμού (στην πλειονότητά τους κατ' επάγγελμα γεωργοί) και των συνταξιούχων.

Το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αποτελεί έναν χώρο έρευνας και δράσης που απευθύνεται στους εργαζομένους, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους φορείς χάραξης πολιτικής και στο σύνολο των πολιτών.

Αναλυτικά η έρευνα με τίτλο «Δημογραφικά χαρακτηριστικά, απασχόληση, φτώχεια και συνθήκες διαβίωσης του γεωργικού πληθυσμού της Ελλάδας» στο παρακάτω link:

http://ineobservatory.gr/publication/dimografika-charaktiristika-apascholisi-ftochia-ke-sinthikes-diaviosis-tou-georgikou-plithismou-tis-elladas/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News