Ειδήσεις

Πρωτιά της Κρήτης στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Φανερά ενισχυμένη φαίνεται να βγαίνει η Κρήτη καταφέρνοντας να κατακτήσει την πρωτιά  σε επίπεδο απορροφητικότητας και σε επίπεδο πληρωμών μεταξύ των Περιφερειών που υλοποιούν το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού και  εμπορίου .

Τα στοιχεία δόθηκαν το πρωί σε συνέντευξη  Τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης και μάλιστα είναι ιδιαιτέρως θετικά καθώς υπάρχει πρωτιά της Περιφέρειας Κρήτης στο πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας τόσο στην ένταξη έργων όσο και στην αποταμίευση δημόσιας δαπάνης και με την επιτυχία να είναι διπλή και στο ΠΕΠ Κρήτης για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς κατάφερε να δεσμεύσει τριπλάσιους πόρους.

Την ικανοποίηση του για τη δυναμική της Κρήτης μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας εξέφρασε ο Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος παρουσίασε τα εντυπωσιακά στοιχεία στη διάρκεια του προηγούμενου έτους σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Κρήτης, τα Επιμελητήρια και τον ενδιάμεσο φορέα Επιχειρησιακών προγραμμάτων ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικότερα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα ,τα ποσά που έχουν δοθεί για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα σε συνεργασία με  το ΠΕΠ αγγίζουν και ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2015 και αφορούν σε 1100 επιχειρήσεις.

Τα χρήματα δόθηκαν κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 15% από εθνικούς πόρους.

Συνολικά μέχρι σήμερα από το 2013 έχουν αποδοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις 35.800.00 ευρώ με το ποσοστό υλοποίησης να πλησιάζει το 80% ενώ να τονιστεί ότι η εκταμίευση της δημόσιας δαπάνης γίνεται πλέον άμεσα  αφού έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία τα σχετικά κονδύλια.

Το συνολικό ποσό που κατανεμήθηκε το 2015, ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 14 εκατομμύρια αφορούν την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΠΕΠ ενώ τα υπόλοιπα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να τριπλασιάσει τη δέσμευση πόρων τη χρονική περίοδο 2013, 2014 και 2015. Από 22,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί κατάφερε να δεσμεύσει 76 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά στην κατανομή ενισχύσεων από το ΠΕΠ Κρήτης για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, τη χρονική περίοδο 2014- 2015, το ποσό ξεπερνά τα 26 εκατομμύρια ευρώ, με τις τουριστικές επιχειρήσεις να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής πίτας.

Ακολουθούν και οι σχετικοί πίνακες

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Δόθηκαν 20 εκ. ευρώ το 2015

Αναλυτικότερα:

14 εκ. ευρώ για το ΠΕΠ για την ενίσχυση ΜΜΕ

5.923.991 εκ. ευρώ για τη στήριξη Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από το Ε.Κ.Τ.

Β) ΚΑΡΤΑ

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ (2013-2014-2015)

Από 22,5 εκ.ευρώ, εξασφαλίστηκαν 76 εκ.ευρώ

Γ) καρτα

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ (2014-2015)

26.22.379,38 εκατομμύρια ευρώ

Αναλυτικότερα:

16.234.368 εκ. ευρώ για Τουριστικές Επιχειρήσεις

5.083.287 εκ. ευρώ για Μεταποιητικές Επιχειρήσεις

Τα παραπάνω θετικά στοιχεία, που τονώνουν την οικονομία του νησιού, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα δημοσιοποίησαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ  (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα) Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο διευθυντής του ΕΦΕΠΑΕ Αλέξανδρος Μακρής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης  και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδης Φραγκάκης.

Ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την εξέλιξη των δυο δράσεων-ΠΕΠ Κρήτης και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα- ανέφερε ότι, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση ολοκληρώσαμε μαζί με τα Επιμελητήρια της Κρήτης, την Αναπτυξιακή Κρήτης και τον ΕΦΕΠΑΕ δυο σημαντικά προγράμματα, το ένα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το άλλο την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Με την συνεργασία κατορθώσαμε και εγκρίθηκαν 1.100 περίπου επιχειρήσεις που σήμερα έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση τους οι 980 με ένα προϋπολογισμό 75 εκ. ευρώ που τον τριπλασιάσαμε από την αρχική έγκριση λόγω των διεκδικήσεων που κάναμε ως Περιφέρεια Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πρωτιά της Κρήτης  στο πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας  τόνισε: «Η Περιφέρεια μας είναι πρώτη στην Ελλάδα με 480 επιχειρήσεις και προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας θα πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος των μικρομεσαίων και όλων των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στην Κρήτη».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμα ότι με την συνέργεια και την συνεργασία όλων των φορέων υπήρξαν τα θετικά αποτελέσματα και η χρονική συντόμευση υλοποίησης των προγραμμάτων. «Όταν την αρμοδιότητα την είχε το Υπουργείο χρειαζόταν 18 μήνες για την έγκριση ενός προγράμματος ενώ με την άριστη συνεργασία που είχαμε στην Κρήτη ο χρόνος συρρικνώθηκε στους 4,5 μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι με την σωστή συνεργασία και συνέργεια στο νησί υλοποιούμε τους στόχους μας».

Αναφερόμενος στην νέα προγραμματική περίοδο ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: «Φιλοδοξούμε την νέα Προγραμματική Περίοδο να πάμε ακόμα καλύτερα γιατί το ζητούμενο σήμερα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η διατήρηση των υφιστάμενων. Από την υλοποίηση των δυο προγραμμάτων -ΠΕΠ Κρήτης και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας- δημιουργήθηκαν και διατηρήθηκαν περισσότερες από 5000 θέσεις εργασίας. Ζητάμε για την νέα Προγραμματική Περίοδο το Υπουργείο να εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων».

Τέλος ο Σταύρος Αρναουτάκης για την επιτυχή εξέλιξη των δράσεων ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής Κρήτης, τον ΕΦΕΠΑΕ  και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εξαίρετη συνεργασία.

Ο Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ Θωμάς Αλγιανάκογλου από την πλευρά του ανέφερε:  «Η Αναπτυξιακή Κρήτης είναι ένας από τους εταίρους του φορέα μας που κάνει πολύ σοβαρή δουλειά με τις εντολές της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δίπλα στις επιχειρήσεις πιστεύουμε ότι στην επόμενη περίοδο του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία) θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις και στην Κρήτη προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Επίσης η Περιφέρεια Κρήτης έκανε εξαιρετική δουλειά και την ευχαριστούμε για την συνεργασία».

Ο Πρόεδρος Επιμελητήριου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης: «Το ΠΕΠ Κρήτης με δράσεις στον τουρισμό, το εμπόριο, στην μεταποίηση ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα για την Κρήτη. Αυτή η εξέλιξη μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Με την βοήθεια και της Περιφέρειας Κρήτης πετύχαμε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού της δημόσιας χρηματοδότησης για την έργα αυτά, εντάχθηκαν πάνω από 1000 έργα-δράσεις στο πρόγραμμα. Οι τελικές προθεσμίες λήγουν τον Μάρτιο του 2016 και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν οι επενδυτές. Οι επενδύσεις στον τουρισμό είχαν τα πρωτεία, ακολουθεί η μεταποίηση, το εμπόριο και οι υπηρεσίες».

Ο Διευθυντής Αναπτυξιακής Κρήτης Αριστείδης Φραγκάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης ήρθε πρώτη στην γυναικεία επιχειρηματικότητα σε εντάξεις αλλά και σε εκταμίευση δημόσιας δαπάνης. Μέσα στο 2015 έχει δώσει περίπου 10 εκ. ευρώ. Για το πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κάπιταλ κοντρόλ δεν σταμάτησε η υλοποίηση των έργων. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται. Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα εντάλματα πληρωμών που στέλνονται στην Αθήνα καθώς μέσα σε 2-3 ημέρες έχουμε την εκταμίευση της δημόσιας δαπάνης και για τις δυο δράσεις».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφία :Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια