Ειδήσεις

"Ισορροπία του Nash" καταδικάζουν την απόφαση του Εθνικού σκηνοθέτες και καλλιτέχνες

Η διακοπή της θεατρικής παράστασης «Ισορροπία του Nash» προκάλεσε και την αντίδραση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχει ως πάγια αρχή την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ έχει δώσει μακροχρόνιους αγώνες για αυτό και έχει πολεμήσει για την κατάργηση κάθε μορφής λογοκρισίας.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στηρίζει πάντα την ελευθερία του δημιουργού και διαφωνεί στο να καταλύεται ο ρόλος του με οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Τέχνη πρέπει να αντιμετωπίζεται με αισθητικά κριτήρια και καθαρό μυαλό.

Υπενθυμίζουμε οτι η παράσταση είχε εγείρει πλείστες αντιδράσεις καθώς βασιζόταν και σε κείμενα του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού.

Σε τοπικό τώρα επίπεδο, την πλήρη αντίθεσή του στην εξέλιξη αυτή εξέφρασε και το Θέατρο Ομμα Στουντιο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το "κατέβασμα" της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου με  τίτλο "Η Ισσοροπία  του Nash" της Πηγής Δημητρακοπούλου  ήταν αποτέλεσμα  απροκάλυπτης λογοκρισίας και επέμβασης στην ελευθερία έκφρασης  των καλλιτεχνών. Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης Αντώνης Διαμαντής στην ανακοίνωση, το γεγονός αυτό  παραβιάζει θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες, επαναφέρει στο προσκήνιο  πρακτικές "σκοτεινών" εποχών τύπου Ιεράς  εξέτασης και συντάσσεται με τη πλήρη ελευθερία καλλιτεχνικής  έκφρασης.

Σχόλια