Ειδήσεις

Σε πλήρες αδιέξοδο οι αγρότες μετά τη νέα απεργία της ΠΝΟ

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης μετά και την ανακοίνωση από την ΠΝΟ για συνέχιση των κινητοποιήσεωνμε νέα 48ώρη απεργία που θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

Η δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας  κρίνεται επιβεβλημένη πλέον, τονίζουν, όπως άλλωστε είχε δημοσιεύσει προ ήμερών και το neakriti.gr, σχετικά με την επιστολή που είχε στείλει η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Θεανώ Βρεντζου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας να ναυλωθεί πλοίο για να φύγουν τα προϊόντας από το νησί το ταχύτερο δυνατόν σταματώντας την ομηρία στην οποία και βρίσκονται τα τελευταία 24ώρα.

Με το άκουσμα είδησης οι αγρότες όλου του νησιού, από την Κουντούρα, την Μεσαρά, το Ηράκλειο την Βιάννο, μέχρι την Σητεία και την Ιεράπετρα , δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους και συνάμα την οργή τους με το δεδομένο ότι όσο οι μέρες περνούν δεκάδες τόνοι ευπαθών προϊόντων  παραμένουν εγκλωβισμένα στο νησί είτε μέσα σε ψυγεία φορτηγών, είτε σε αποθήκες ,είτε στα χωράφια και η καταστροφή όχι μόνο είναι κοντά αλλά χαρακτηρίζεται από τους ίδιους  ολέθρια και συνάμα ανυπολόγιστη.

Μάλιστα χθες ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου κ. Θραψανιώτης μαζί με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας,Θεοδόσιο Καλαντζάκη  βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Θεοτοκά, ενημερώνοντας τον για την τραγική κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες της Κρήτης και ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν λείπουν και τα σενάρια η απεργία της ΠΝΟ να συνεχιστεί και μετά την Κυριακή, σενάριο που να επιβεβαιωθεί θα βάλει ταφόπλακα στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης ο οποίος θα αναγκαστεί για μία ακόμη φορά να οδηγήσει τα προϊόντα που καλλιεργούσε όλο αυτό το διάστημα με τόσο κόπο, στις κατά τόπους χωματερές.

Η επιστολή της Περιφέρειας Κρήτης που εστάλη στο Υπουργείο Ναυτιλίας  μέσω  της οποία ζητείται η ναύλωση πλοίου  ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, έχει ως εξής:

κ. Υπουργέ,

Η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), όπως γνωρίζετε αποκλείει την Κρήτη και όλη την νησιωτική Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία του νησιού μας και κυρίως της αγροτικής παραγωγής.

Η Περιφέρεια Κρήτης καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση, προβολή και εδραίωση των ποιοτικών προϊόντων του νησιού στα ράφια της Ελληνικής και Διεθνούς αγοράς. Η  ασυνέπεια παράδοσης καταξιωμένων  προϊόντων, εγκυμονεί πιθανούς  κινδύνους, όπως την διακοπή συνεργασίας με βασικούς συντελεστές- προμηθευτές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού.  

Σεβόμενοι  τον αγώνα  και τα αιτήματα της ΠΝΟ, αλλά αντιλαμβανόμενοι και την αγωνία των παραγωγών του νησιού μας, ζητάμε από τη Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η ναύλωση πλοίου  ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων,  σε κάθε ανάλογη περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο.  

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση  και είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε  συνεργασία.

                                                                                       Με  εκτίμηση,

                                                                                     Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ»

Ρεπορτάζ:Νίκος Πετάσης -Βάλια Μπούη

Σχόλια