Ειδήσεις

Εκλογή νέας γραμματέως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης που συνεδριάζει από το μεσημέρι ενημερώνει  ο Περιφερειάρχης Κρήτης και  για τις χθεσινές του επαφές στην Αθήνα όπου και βρέθηκαν στο επίκεντρο  οδικά έργα και αγροτικές υποδομές.Με την έναρξη της συνεδρίασης  υπήρξε και εκλογή νέας γραμματέας του Συμβουλίου , ηΜαρία Βάρδα της παράταξης  «Ριζοσπαστική συνεργασία» στη θέση του σημερινού βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρόντες ήταν 44 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ψήφισαν 44, η Μαρία Βάρδα έλαβε 37 ψήφους ενώ βρέθηκαν 6 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.  Την κα. Βάρδα συνεχάρησαν για την εκλογή της ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης.

Το σύνθημα για τον ΒΟΑΚ: Η τώρα η ποτε

Με το σύνθημα ή τώρα ή ποτέ είναι το σύνθημα για τον ξεχασμένο ΒΟΑΚ η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά σ' ένα μπαράζ πιέσεων προς την κυβέρνηση, ώστε να γίνει το πρώτο κρίσιμο βήμα με την εκπόνηση της πολυσυζητημένης στρατηγικής μελέτης.

Σε πρώτη φάση  ο περιφερειάρχης Κρήτης συναντήθηκε με το γ.γ γραμματέα του Υπ. Υποδομών Γιώργο Δέδε ,βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση που προτάσσει η Περιφέρεια: χωρίς διόδια, με τη φόρμουλα της ρήτρας διαθεσιμότητας.

 Συγκρατημένα αισιόδοξη η περιφέρεια Κρήτης, αφού δεν απέσπασε συγκεκριμένες, χειροπιαστές δεσμεύσεις, ωστόσο υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής μελέτης του ΒΟΑΚ, με την περιφέρεια να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Σε καλό δρόμο , αλλά χωρίς να μπορεί κανείς να επαναπαυτεί, φαίνεται πως είναι και οι παρεμβάσεις αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, μέχρι να γίνει - αν γίνει (όπως λέει ο κ. Αρναουτάκης), το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, καθώς δόθηκαν υποσχέσεις πως θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις εντός των πρώτων μηνών του '16.

Επίσης ο Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη, όπου κατά τη συνάντηση τους εξετάστηκαν θέματα υποδομών του αγροτικού τομέα και εγγειοβελτιωτικά έργα.  

Τα θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης  είναι τα εξής:

Α. Ανακοινώσεις Προέδρου

Β. Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη.

Γ. Απάντηση σε ερώτηση του ΠΣ κ. Γεωργίου Σπυρόπουλου με θέμα: «σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας».

1.   Εκλογή Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από την από 22-12-2015 παραίτηση του κ. Θραψανιώτη Εμμανουήλ και την από 05-01-2016 αποδοχή της από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 165 και 166 του Ν. 3852/2010.

2.      ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

2.1Έγκριση: α) σχεδίου τροποποίησης/αντικατάστασης προγραμματικής σύμβασης (του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010) μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αποκορώνου για την ολοκλήρωση της  Πράξης «Αποχέτευση Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής» και ορισμό των δύο (2) μελών της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, β) εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Κρήτης για την υπογραφή  του προαναφερόμενου σχεδίου και των σχετικών εγγράφων (Αίτηση, Πίνακες) και γ) υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης της πράξης: «Αποχέτευση Γεωργιούπολης και ευρύτερης περιοχής» στο ΕΠ Κρήτης 2014-2020 με δικαιούχο (φορέα υλοποίησης) την Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 7810/15-01-2016 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

2.2Έγκριση: α) σχεδίου τροποποίησης/αντικατάστασης προγραμματικής σύμβασης (του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010) μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγ. Βασιλείου για την ολοκλήρωση της  Πράξης «ΣΥΛΛΟΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΑΚΙΑ»,  β) εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Κρήτης για την υπογραφή του προαναφερόμενου σχεδίου και των σχετικών εγγράφων (Αίτηση, Πίνακες) και γ) υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης της πράξης: «ΣΥΛΛΟΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΑΚΙΑ» στο ΕΠ Κρήτης 2014-2020 με δικαιούχο (φορέα υλοποίησης) την Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 7824/15-01-2016 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

2.3Υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης της πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΑΝΑΝΕΙΟ» στο ΕΠ Κρήτης 2014-2020 με δικαιούχο (φορέα υλοποίησης) την Περιφέρεια Κρήτης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης,  σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 7413/15-01-2016 έγγραφο της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηρακλείου.

- (εισηγητής των 2.1, 2.2 και 2.3 θεμάτων ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης Σταύρος).

3. ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

3.1 Έγκριση σύναψης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μαλεβιζίου, για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου με Γεωλόγο,σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 7368/15-01-2016 έγγραφο της  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΚ.

- (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης).

4. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

4.1Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρεις Κρήτης - ΠΕ Χανίων για τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου επιθεωρήσεων Σχολών ναυαγοσωστικής και διενέργειας εξετάσεων, όπως προβλέπεται από  τις διατάξεις του άρθρου 6 του ΠΔ 23/2000, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 8131/15-01-2016 έγγραφο του γραφείου Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χανίων.

     - (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης).

5. ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

5.1 Σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ και έγκριση σχεδίου καταστατικού,σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 194 και 195 του Ν. 3852/2010 και  τη σχετική εισήγηση.

- (εισηγητής ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα τουρισμού κ. Βαμιεδάκης Μιχαήλ).

Σχόλια