Ειδήσεις

Προσφυγή οινοποιών στο ΣτΕ για το φόρο στο κρασί

Μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας έφτασαν οι απασχολούμενοι στον χώρο του οίνου ζητώντας με προσωρινή διαταγή και απόφαση αναστολής, να «παγώσει» η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί, με απώτερο στόχο την κατάργηση του φόρου. Όπως επισημαίνουν οι οινοποιοί το μέτρο θα εξοντώσει την οινοποιία και κυρίως τις μικρές μονάδες που διαφημίζουν το ελληνικό προϊόν, που θα οδηγηθούν μαθηματικά σε λουκέτα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το υπουργείο ενημέρωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινώσει αν θα δοθεί παράταση, ή αν ο φόρος θα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του 2016.

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στοχεύουν στο να παγώσουν προσωρινά έστω την απόφαση επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, και η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων. Όπως εξήγησαν με το μέτρο αυτό θα πετύχουν μέχρι τη συζήτηση του θέματος να παγώσουν οι διαδικασίες, με ουσιαστικό στόχο την κατάργηση του φόρου σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σε συνάντηση μελών του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου με το υπουργείο, έλαβαν την δέσμευση ότι θα υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση μέχρι την Παρασκευή σε σχέση με την εφαρμογή του ειδικού φόρου και αν αυτός θα πάρει παράταση ή αν θα ισχύει τελικά από 1ης Ιανουαρίου του 2016, με τον υπουργό πρόσφατα από το βήμα της Βουλής να δείχνει ότι μάλλον έχει κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

Μέχρι την Παρασκευή πάντως οι μικροί οινοποιοί κλήθηκαν ως μέτρο πίεσης να μην καταβάλουν τον ειδικό φόρο με βάση τα αποθέματα τους, που σύμφωνα με την προθεσμία θα έπρεπε μέχρι την Παρασκευή να το πράξουν.

Οι οινοποιοί που συνεχίζουν τον αγώνα τους, προβλέπουν ότι η φορολογία στο κρασί δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει στην ουσία του το θέμα, το οποίο πιθανότερο είναι να πλήξει ανεπανόρθωτα τα οινοποιεία που θα βάλουν λουκέτα αλλά ταυτόχρονα να εκτοξεύσει τη φοροδιαφυγή αφού οι προβλέψεις για μαύρη διακίνηση κρασιού ήδη δίνουν και παίρνουν.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια