Ειδήσεις

Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται και στην Ευρώπη - Κρούσμα στη Δανία

Ο ιός Ζίκα, που μαστίζει την αμερικανική ήπειρο - και κυρίως τη Λατινική Αμερική - και συνδέεται με εγκεφαλικές βλάβες σε χιλιάδες παιδιά, εξαπλώνεται και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο DR της Δανίας, το οποίο επικαλείται τις υπηρεσίες υγείας της χώρας ένας Δανός που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό διαγνώστηκε με τον ιό Ζίκα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην πόλη Άαρους της Δανίας ανέφεραν πως ο ασθενής είχε ταξιδέψει στη Νότια και την Κεντρική Αμερική όπου σαρώνει ο ιός.

Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρους. Αρχικά είχε εμφανίσει συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες, ωστόσο αργότερα οι εξετάσεις βγήκαν θετικές στον ιό Ζίκα.

Σύμφωνα με το Russia Today, κρούσματα του ιού καταγράφηκαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

Ο ιός, που μεταδίδεται από ένα κουνούπι- και όχι με την ανθρώπινη επαφή- έχει συνδεθεί με την πρόκληση σημαντικών εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες βρέφη στη Βραζιλία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Πολλά από τα νεογνά αυτά γεννήθηκαν με μικροκεφαλία.

Για την αντιμετώπιση του ιού δεν υπάρχει εμβόλιο.

Σχόλια