Ειδήσεις

Μια υπέροχη ξενάγηση!

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση Ηρακλειωτών πραγματοποιήθηκε η 2η κατά σειρά ξενάγηση στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί. Περισσότεροι από 90 πολίτες βρίσκονταν στο χώρο της Αγίας Αικατερίνης για να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία των έργων που φιλοξενούνται.

Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτό το γεγονός, μιας και ήμουν κι εγώ εκεί, σε ένα από τα διαμάντια της πόλης μας, που με άφησε εντυπωσιασμένη, συγκινημένη και τόσο τυχερή που ζω σε αυτόν τον τόπο. 

Τα πολύτιμα έργα πήραν άλλη διάσταση στα μάτια μου με τη βοήθεια της ξεναγού κ. Μαρινέλας Μαμαλάκη, η οποία με εξαιρετικό τρόπο μας μετέφερε στο 13ο αιώνα, μας μίλησε για την Αγία Αικατερίνη που λειτουργούσε σαν μοναστήρι, σαν σχολή καλών τεχνών, όπου αποφοίτησαν διάσημοι ζωγράφοι.

Έπειτα σαν τζαμί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου συγκλονιστική ήταν η φράση που μας διάβασε από κείμενο της εποχής, όπως το χαρακτήρισαν οι Τούρκοι, «περίπτερο του παραδείσου», και πως δεν υπήρχε η ομορφιά τέτοιου τζαμιού πουθενά αλλού στον κόσμο. 

Το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης υπήρξε το Κρητικό Πανεπιστήμιο του Μεσαίωνα και ανέδειξε πλήθος Ευρωπαίων καλλιτεχνών, φιλοσόφων, εκκλησιαστικών πατέρων, ποιητών και συγγραφέων. 

Σήμερα, η Αγία Αικατερίνη στεγάζει μια πλούσια και σπουδαία συλλογή πινάκων της Κρητικής Αγιογραφίας, που δεν πρέπει να χάσετε. Θα βρεθείτε ανάμεσα σε έργα ανεκτίμητης αξίας του Μιχαήλ Δαμασκηνού, θα πάρετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από το 14ο αιώνα μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας, το 19ο αιώνα.

Δέος προκαλεί η σταύρωση του Κυρίου με τον ξύλινο σταυρό που δεσπόζει στη μέση του χώρου, ένα δημιούργημα που σου θυμίζει El Greco. Η κ. Μαμαλάκη μάς τόνισε ότι, αν δε γνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι την Αγία Αικατερίνη, πώς θα της δώσουμε την αξία που της αρμόζει. Μια σοφή κουβέντα, που εγώ τη γενικεύω για ολόκληρη την πόλη μας...

Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε το πανέμορφο Ηράκλειο και την ιστορία του, με τους εθελοντές ξεναγούς που σου μεταφέρουν με περιγραφικό τρόπο και ενθουσιασμό τα γεγονότα της εποχής.

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία που σας δίνετε. Ας μάθουμε την πλούσια κληρονομιά του τόπου μας και ας μεταδώσουμε πολιτισμικά ερεθίσματα στα παιδιά μας. Πολλά συγχαρητήρια στην ιδέα της διοργάνωσης που προσφέρει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Τουρισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε και συνεχίζει με τις υπόλοιπες ξεναγήσεις σε επιλεγμένους χώρους του Ηρακλείου, αλλά και σε όμορφες γωνιές του Δήμου μας και μοναστήρια, με τη βοήθεια του Πεζοπορικού Συλλόγου (ανυπομονώ...). 

Δηλώσεις συμμετοχής δύο μέρες πριν στην κ. Φανιουδάκη Ε., τηλ. 6971/628.140, και στην κ. Καργάκη Η., 6945/930.827, που με εξαιρετικό τρόπο συντονίζουν και οργανώνουν τις ξεναγήσεις.

Το νέο διαμορφωμένο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 7/2, η Κνωσός θα ανοίξει τις πύλες της στις 11 το πρωί και θα σας υποδεχτεί. Να θυμάστε ότι δε θα είστε μόνοι, θα έχετε εθελοντές ξεναγούς πανέτοιμους να σας λύσουν την κάθε σας απορία! 

Σάββατο 13/2, στις 10 το πρωί, ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο. Το ραντεβού συνάντησης δίνεται στην πλατεία Ελευθερίας και στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Σάββατο 20/2, στις 10 το πρωί, ξενάγηση στα ενετικά τείχη. Σημείο συνάντησης πάλι στην πλατεία Ελευθερίας και στο άγαλμα Βενιζέλου.

Κυριακή 6/3, ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 10 το πρωί. Το σημείο συνάντησης θα είναι στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ακολουθούν και άλλες, γι' αυτό ενημερωθείτε από το site του Δήμου Ηρακλείου και στα τελευταία νέα-ανακοινώσεις & εκδηλώσεις του Δήμου (www.heraklion.gr).

Ευχαριστούμε την κ. Μαρινέλα Μαμαλάκη και την κ. Αθήνα Σφακάκη για τις μοναδικές ξεναγήσεις που μας χάρισαν. Χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ για να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο. 

Άξίζει να σημειωθεί ότι, ανάλογα με την προέλευση του κόσμου, ορίζουν και τον αριθμό των ξεναγών, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην αφουγκραστείτε και να μη βιώσετε την ιστορία της κάθε ξενάγησης... 

Λίγο πριν κλείσω θα ήθελα να αναφέρω τους συντοπίτες μου που παρευρέθηκαν στην ξενάγηση. Διαπίστωσα τα ανοιχτά μάτια τους, που ήταν διψασμένα για μάθηση, αλλά και για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Με μεγάλη προσοχή και απόλυτη ησυχία, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν με σεβασμό την ξενάγηση στο Μουσείο Αγίας Αικατερίνης. 

Ηρακλειώτες με παιδεία-ευγένεια και πολύ χαμόγελο, και στις επόμενες βόλτες με το καλό... 

Υπάρχουν πρωτοβουλίες που σε γεμίζουν αισιοδοξία, σε κάνουν να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, είναι δωρεάν και σε περιμένουν!

Αναστασία Μπιτζιλέου

Σχόλια