Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή πρωτιά για Κρητικά σχολεία στην ψηφιακή ασφάλεια

Μία σπουδαία διάκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει επιτευχθεί για δύο συγκεκριμένα σχολεία του νησιού που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή στο θέμα της πιστοποίησης σχολείων με ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας .Ο λόγος για το γυμνάσιο Γαζίου και  το 3ο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.

Μέχρι σήμερα συνολικά 908 σχολεία σε 35 χώρες έχουν λάβει την ετικέτα - 10 χρυσά, 58 αργυρά και 840 χάλκινα. Τα νέα είναι εξίσου ενθαρρυντικά όμως σε επίπεδο χώρας  καθώς  ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν εδώ και 2 χρόνια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ετικέτας ψηφιακής ασφάλειας ,eSafety Label ,το οποίο και αριθμεί  πάνω 3.000 εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη  έχουν καταφέρει να διακριθούν αποσπώντας συγκεκριμένα: 4 χρυσά, 16 αργυρά και 197 χάλκινα σχολεία, 217 πιστοποιημένα στο σύνολο!

Ειδικότερα 20 σχολεία που έχουν λάβει την χρυσή και αργυρή ετικέτα. Τα 4 με τη χρυσή ετικέτα είναι :

7o Γενικό Λύκειο Τρικάλων ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γυμνάσιο Γαζίου, Ηράκλειο ΚΡΗΤΗ

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου, Θήβα ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ τα 16 με την αργυρή ετικέτα είναι :

3ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου ΚΡΗΤΗ

Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Τυχερού, ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

2o Γυμνάσιο Ελευσίνας, 1ο Γυμνάσιο Βούλας και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής ΑΤΤΙΚΗ

Γυμνάσιο Σαγέϊκων, 4ο Γυμνάσιο Αιγίου και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρίνιο ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών, 33ο Δημοτικού Σχολείο Βόλου και ΓΕΛ Νικαίας Λάρισας ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1ο 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης (ΔΙΑΒΑΤΑ), 4ο Γυμνάσιο Βέροιας,  2o ΓΕΛ Βέροιας και 1ο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Tι είναι όμως η ετικέτα eSafety και ποια ακριβώς είναι η διαδικασία για την απόκτησή της; Η ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας προσφέρει μια εικόνα για τις προδιαγραφές eSafety στα σχολεία στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Τα σχολεία έχουν την υποχρέωση να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον και ανάλογη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέρος της διδασκαλίας και της μαθησιακής εμπειρίας. Η πιστοποίηση για την ψηφιακή ασφάλεια στοχεύει στο να βοηθήσει τα σχολεία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης να παρέχουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Οι διαδικτυακές εμπειρίες συμβαδίζουν με μια καθορισμένη πολιτική του σχολείου και ένα καλά μελετημένο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή ασφάλεια. Μέσω της  διαδικασίας προσφέρεται έντυπο αξιολόγησης το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν -εντός και εκτός του σχολείου- το επίπεδο της ασφάλειας στο διαδίκτυο στα σχολεία. Με βάση τα αποτελέσματα του κάθε σχολείου διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για να αυξήσουν το επίπεδο της ψηφιακής ασφάλειας που αφορά στο σχολείο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην πιστοποίηση, όταν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Έτσι προσφέρεται επισκόπηση κατά περιοχή ή / και σε εθνικό επίπεδο των σημερινών υποδομών, χάραξης πολιτικής και πρακτικής αντιμετώπισης. Aπό τις πληροφορίες των σχολείων σε αυτό το πρότυπο, σταδιακά οικοδομούμε μια βάση γνώσεων για την επιτυχή πρακτική την οποία η δράση eSafety Label θέτει στη διάθεση των μελών της για την υποστήριξή τους στην εμβάθυνση της κατανόησης των πραγματικών αναγκών, οδηγώντας έτσι σε μία πιο τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.

Τα σχολεία αιτούνται για το πιστοποιητικό eSafety συμπληρώνοντας online έντυπο αξιολόγησης. Στη συνέχεια λαμβάνουν ένα προσαρμοσμένο σχέδιο δράσης το οποίο καλούνται να υλοποιήσουν σε χρονική διάρκεια το πολύ 18 μηνών. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο,  ως εθνικός διοργανωτής, μέσω του κόμβου "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο", καλείται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία κατά καιρό, ως μέσο για να εξασφαλιστεί ότι το σήμα έχει αναγνωριστεί ως ένα πολύτιμο, αξιόπιστο σήμα κατατεθέν των υψηλών προδιαγραφών eSafety στα σχολεία.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια