Ειδήσεις

Ο εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή του Χ.Ρίχτερ

Η πολύκροτη "δίκη Ρίχτερ" συνεχίζεται σήμερα, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την έκδοση της απόφασης, η οποία αναμένεται να γίνει στην επόμενη δικάσιμο.

Σήμερα στη συνέχεια της δίκης του  Γερμανού ιστορικού Χ. Ρίχτερ που εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, έγιναν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και η πρόταση του Εισαγγελέα, η οποία ήταν να απαλλαγεί των κατηγοριών ο Γερμανός ιστορικός.

Μάλιστα είναι η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου πριν από την έκδοση της τελικής απόφασης. Σημαντικό είναι ότι η δίκη διεξάγεται δίχως την παρουσία της πολιτικής αγωγής, αφού το δικαστήριο απέρριψε την παράστασή τους, κάτι που "προδιαθέτει" και ως προς την τελική απόφαση, η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι αθωωτική.

Την απόφαση θα την μάθουμε κατά την τελευταία δικάσιμο, η οποία θα οριστεί σήμερα, με τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία και έχουν καταθέσει οι παράγοντες της δίκης. Μάλιστα, την ίδια ημέρα η συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Ρίχτερ κκ Α. Αναγνωστόπουλος και Κ. Καλλίρης προσκόμισαν στο δικαστήριο επιστολή του Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα Antony Beevor, ο οποίος είναι γνωστός για το βιβλίο του «Κρήτη: Η Μάχη και η Αντίσταση» και μέσω της οποίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κ. Ρίχτερ και ζητά την αθώωσή του. Παράλληλα, κατατέθηκε γνωμοδότηση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη μέσω της οποίας αναφέρεται στο σκέλος του νόμου, βάσει του οποίου δικάζεται ο κ. Ρίχτερ, και θίγει ζητήματα περί ελευθερίας του λόγου.

Σχόλια