Ειδήσεις

Ακυρώθηκαν έργα ελλείψει του Ευρωπαϊκού δανείου

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την αποτυχία έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου του δανείου της ΕΤΕΠ οι ακυρώσεις έργων και προμηθειών είναι ήδη γεγονός. Οι παρενέργειες είναι ηχηρές με την δημοτική αρχή να καταλογίζει ευθύνες στην αντιπολίτευση που καταψήφισε την πρότασή της για να λάβει ο δήμος δάνειο με στόχο την διενέργεια έργων. Είναι απροετοίμαστη η δημοτική αρχή για βασικά ζητήματα απαντά η αντιπολίτευση που καλεί την παράταξη του Βασίλη Λαμπρινού να χειριστεί ορθά τα εργαλεία του ΕΣΠΑ που δεν έχουν κόστος για τους δημότες. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Λότζια κυριάρχησε και η ενημέρωση γύρω από τη λειτουργία της ΔΕΥΑΗ με τον προβληματισμό γύρω από ενδεχόμενη αύξηση των τελών να είναι διάχυτος.

Οι πρώτες ηχηρές παρενέργειες από τη μη έγκριση του ευρωπαϊκού δανείου για τον δήμο Ηρακλείου είναι πλέον γεγονός. Από την χθεσινή συνεδρίαση ακυρώθηκε τόσο ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού όσο και η προμήθεια υπόγειων κάδων από την αντιδημαρχεία καθαριότητας. Οι ακυρώσεις αυτές ήταν η αφορμή να στρέψουν μέλη της δημοτικής αρχής τα βέλη τους κατά της μειοψηφίας που δεν συναίνεσε ούτως ώστε να εγκριθεί το ευρωπαϊκό δάνειο με αυξημένη πλειοψηφία όπως ορίζει ο νόμος.

Η αντιπολίτευση ωστόσο δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες της δημοτικής αρχής την οποία κατηγόρησε για ελλιπή προετοιμασία και άγνοια των διαδικασιών ενώ την κάλεσε για μία ακόμη φορά να ανατρέξει στα κονδύλια του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση έργων η οποία δεν θα στοιχίσει στους δημότες σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δάνειο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησε και το ζήτημα της ΔΕΥΑΗ για την οποία έγινε εκτενής ενημέρωση αναφορικά με την λειτουργία της. Όπως επισημάνθηκε από την δημοτική αρχή το έργο που επιτελεί είναι σημαντικό ωστόσο όπως ανέφεραν έχει και σημαντικά προβλήματα με βασικότερο όλων αυτό των χρεών μιας και ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια. Από τις προτάσεις που "έπεσαν" χθες στο τραπέζι ήταν και η αύξηση τελών, όπως των τελών συντήρησης υδρομέτρων, ακόμα και η τιμολόγηση του νερού που προέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για άρδευση.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Σφακιανάκη

Σχόλια