Ειδήσεις

Η "Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης" νέα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, Τρίτη 26/01/201 την προσθήκη μιας νέας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ελλάδα: «Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης» (Stafida Soultanina Kritis, ΠΓΕ), αποξηραμένα σταφύλια που καλλιεργούνται στην Κρήτη.

Η ονομασία αυτή προστίθεται στον κατάλογο των ήδη προστατευμένων προϊόντων που ξεπερνούν τα 1.310.

Η σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης ΠΓΕ παράγεται, από σταφύλια της ποικιλίας Σουλτανίνα, σε ολόκληρη την Κρήτη και στα κοντινά νησιά που βρίσκονται νότια και βόρεια της εν λόγω νήσου.

Το μεσογειακό κλίμα των περιοχών αυτών (θερμά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιοι και βροχεροί χειμώνες) δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών τα οποία και συγκομίζονται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά τη συγκομιδή πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή ενός υγιούς αποξηραμένου προϊόντος. Το χρώμα της σταφίδας κυμαίνεται από ξανθό έως καφέ και η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75%.

Το βάρος κάθε σταφίδας αυτής της ποικιλίας ποικίλλει από περίπου 0,6 έως 0,3 γραμμάρια. Η σουλτανίνα ως ποικιλία σταφυλιού απέκτησε οικονομική σημασία μετά το 1922, όταν έφτασαν στην Κρήτη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μεταφέροντας την αμπελουργική τεχνογνωσία τους.

Παρέμβαση Αυγενάκη μέσω facebook

Ανάρτηση Λ. Αυγενάκη μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για την προσθήκη της «Σταφίδας Σουλτανίνας Κρήτης» στα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης:

«Σήμερα έγινε δεκτή από την Κομισιόν η προσθήκη μιας νέας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ελλάδα, η "Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης", προσπάθεια που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2012, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Η αναγνώριση της Σταφίδας Κρήτης ως προιόν "Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης" είναι ένα σημαντικό "εργαλείο", καθώς ενισχύει την αξιοπιστία της ως προϊόν, προσδίδοντάς της ταυτόχρονα επιπλέον προστιθέμενη αξία.

Βέβαια, η σημερινή επιτυχία, αναδεικνύει και την έλλειψη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής από την Πολιτεία για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν δυναμικά προς τις αγορές του εξωτερικού και σε αυτό το σημείο πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Σχόλια