default-image

Κινδυνεύουν με κατάρρευση τα παραλιακά τείχη

Κρήτη
Κινδυνεύουν με κατάρρευση τα παραλιακά τείχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα ενετικά τείχη στην ευρύτερη περιοχή του Δερματά από την κυματική ενέργεια σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που κατέγραψε το εργαστήριο παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ, με τον επικεφαλής τον κ. Νίκο Καμπάνη να παραδίνει τα στοιχεία στη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης.

Υποσκαφές και κατάρρευση του ενετικού τείχους σε ορισμένα τμήματα, εξασθένηση του τείχους στη βάση του και με τον κίνδυνο κατάρρευσης να ελλοχεύει μεσοπρόθεσμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η μελέτη ανάλυσης της επικινδυνότητας, ενώ σε ό,τι αφορά στον κόλπο του Δερματά, παρατηρείται υποχώρηση της παραλίας, σε βάθος 70 χρόνων. Εξελίξεις που επιβεβαιώνουν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Κρήτη TV. Η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της σε τρεις μήνες, με τους ερευνητές να εστιάζουν τώρα την προσοχή τους στις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας του μνημείου αλλά και του κόλπου του Δερματά συνολικότερα.

Εκτεταμένες υποσκαφές και φθορές χρόνων στο παραθαλάσσιο ενετικό τείχος από Κούλε μέχρι και τον κόλπο του Δερματά κατέγραψε το επιστημονικό δυναμικό του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καμπάνη, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Ηρακλείου. Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον δήμαρχο και στους συνεργάτες του, με την τελική μελέτη να παραδίνεται σε τρεις μήνες ώστε στη συνέχεια η δημοτική αρχή να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τραγικές εικόνες που είχε καταγράψει και ο τηλεοπτικός φακός της Κρήτη TV με τον πολιτιστικό μας θησαυρό να εκπέμπει σήμα κινδύνου. Από την ανάλυση της επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής στη διάβρωση προκύπτουν υποσκαφές σε πολλά σημεία των τειχών και με τη θωράκιση τους να έχει εξασθενήσει στη βάση τους.

Από τη γεωμορφολογική αποτύπωση, προκύπτουν πληροφορίες σε σχέση με τις σπηλαιώσεις στον Κούλε ενώ από την ανάλυση των ακτογραμμών και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία θα προκύψουν προτάσεις για τεχνικές αλλά και για υποστηρικτικά έργα με στόχο τη μείωση της κυματικής ενέργειας πάνω στα τείχη.

Για τον κόλπο του Δερματά, προτείνεται η αναπλήρωση της παραλίας με άμμο. Από 41 μέτρα πλάτος παραλίας το 1945 περιορίστηκε στα 8 μέτρα τα τελευταία χρόνια.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News