default-image

Λαζάνια, νούντλς και φουντούκια «κολυμπούν» στον Γαλαξία!

Λαζάνια, νούντλς και φουντούκια «κολυμπούν» στον Γαλαξία!

Μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη για την δομή και τα συστατικά του γαλαξία μας έκαναν ερευνητές του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO). Εντόπισαν άγνωστες μέχρι σήμερα τεράστιες μάζες αερίων που κινούνται ελεύθερα στο διαστρικό κενό. 

Οι μάζες αυτές φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε κοσμικές διεργασίες και ειδικότερα στην παραγωγή νέων άστρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μάζες αυτές αν και κινούνται στις πιο σκοτεινές περιοχές του Διαστήματος και για αυτό δεν είναι ορατές φαίνεται ότι έχουν διάφορα σχήματα που σύμφωνα με τους ερευνητές άλλες φορές μοιάζουν με... λαζάνια, άλλες με νουντλς και άλλες με φουντούκια! 

«Τα αέρια αυτά μπορούν να αλλάξουν δραστικά τα όσα γνωρίζουμε για τα διαστρικά αέρια που αποτελούν στην ουσία τα αποθέματα των υλικών ανακύκλωσης των άστρων του γαλαξία μας. Πρόκειται για ύλη από παλαιά άστρα που θα χρησιμοποιηθεί στον σχηματισμό νέων άστρων» αναφέρει ο Κιθ Μπάνιστερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη αναπτύσσοντας μια νέα επαναστατική τεχνική παρατήρησης. 

Οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει ίχνη αυτών των μυστηριωδών αερίων πριν από 30 έτη και κατέληξαν τότε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ύλη που παράγεται στην λεγόμενη «αόρατη ατμόσφαιρα» του γαλαξία μας, ένα λεπτό στρώμα αέρα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που γεμίζει τον χώρο ανάμεσα στα άστρα. «Μπορεί αυτό που βλέπουμε και έχει αυτά τα παράξενα σχήματα να είναι απλά η άκρη ή κάποια από τις πλευρές αυτής της αέριας δομής. Οι επόμενες παρατηρήσεις θα μας επιτρέψουν να μάθουμε περισσότερα για τη γεωμετρία της» δηλώνει ο Κόρμακ Ρέινολντς, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη της στην επιθεώρηση «Science».

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News