default-image

Morgan Stanley: Οι πιθανότητες ενός Grexit δεν είναι μηδαμινές

Οικονομία
Morgan Stanley: Οι πιθανότητες ενός Grexit δεν είναι μηδαμινές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την Ελλάδα η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι οι πιθανότητες ενός Grexit δεν είναι μηδαμινές και προβλέποντας ύφεση 0,5% για την χώρα το 2016, καθώς και μεγάλη βουτιά στις επενδύσεις.

«Μπορεί οι αγορές να μην αποτιμούν πλέον την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή όμως οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος παραμένουν σημαντικοί» αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος, υποστηρίζοντας ότι «ναι μεν υπάρχει πρόοδος στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις αλλά η διαδικασία δεν εξελίσσεται ομαλά, με την κυβέρνηση να έχει ήδη απωλέσει δυο βουλευτές».

Θετικά μηνύματα, σύμφωνα με την Morgan Stanley, θα είναι ο επανασχεδιασμός του χρέους και η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα ρίσκα παραμένουν. Ενώ οι αγορές δεν αποτιμούν πλέον πιθανότητα Grexit, οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος είναι σημαντικοί. Ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι οριακά πιθανότερο να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι το Ταμείο θα θελήσει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει επανασχεδιασμός του χρέους προτού λάβει την απόφαση.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή στις αρχές του 2016, αλλά η «πραγματική ανάκαμψη» δείχνει ακόμη μακριά. Καταγράφει την ανάκαμψη του κλίματος, αλλά επισημαίνει ότι οι πραγματικοί δείκτες της οικονομίας είναι ακόμη αδύναμοι, σύμφωνα με την Ημερησία.

Οι προβλέψεις

Ο οίκος προβλέπει ύφεση 0,5% φέτος από οριακά αρνητικό ΑΕΠ, στο -0,1% το 2015, αλλά και ανάκαμψη 1,7% το 2017. Η αγορά ακινήτων παραμένει το αδύναμο σημείο, ενώ το εμπόριο αποτελεί «οδηγό» μόνο επειδή μειώνονται οι εισαγωγές, σημειώνει.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρξει νέα «βουτιά» στις επενδύσεις, ύψους 13,3%, με σημαντική ανάκαμψη 10,7% το 2017. Προβλέπει επίσης νέα πτώση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 1,5% εφέτος και ανάκαμψη 2,3% το επόμενο έτος.

Στο μέτωπο της ανεργίας, εκτιμά ότι φέτος θα μειωθεί στο 25,2%, καταγράφοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 24% το 2017. Από το 2017 αναμένει και γύρισμα σε πληθωρισμό, με 0,8% μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αποπληθωρισμού.Ο οίκος προβλέπει ακόμη οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% φέτος, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί στο 2% το 2017, αλλά και μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 202,7% το επόμενο έτος από 204,8% εφέτος.

Επισημαίνει ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα απαιτηθούν χαμηλότερα επιτόκια αλλά και επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News