Ειδήσεις

Σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα ο δήμαρχος Ρεθύμνου

Για την Αθήνα αναχώρησε ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης προκειμένου να συμμετάσχει, ως Πρόεδρος Ε.Δ.Ε.Υ.Α., στο Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού: ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2016.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων  Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και τις εργασίες του θα χαιρετίσουν ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννης. Τσιρώνης, ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Jorn Eugene Gjelstad, o Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δ. Βλαστός, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ιάκωβος. Γκανούλης, ο Πρόεδρος Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Ευ. Κουκιασάς  και η Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγράμματος Υδάτινες Γέφυρες, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  κ. Χριστίνα Γαρουφαλιά.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα εξελιχθούν σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν: Τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, τις ορθές πρακτικές διακυβέρνησης, τις βέλτιστες πρακτικές στην διαχείριση του αστικού νερού και  τα εργαλεία στην διαχείριση του αστικού νερού.

Στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από Πανεπιστήμια, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού  όπως: Το Imperial College London/ Πολυτεχνική Σχολή /Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο/ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό (NIVA) και Tharan Fergus, ο επιστημονικός Συνεργάτης Πολιτικής για την Προστασία Υδάτων και Εδάφους στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (ΕΕΒ), μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Μέλος της ομάδας των Πρασίνων, το Οικολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας, ο διευθυντής Πληροφορικής και Τεχνολογίας - ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εκπρόσωπος Τμήματος Μελετών Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων - ΕΥΑΘ ΑΕ, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης - Τομέας «Περιβάλλον» Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)/ Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, εκπρόσωποι του Μεσόγειος SOS και άλλοι.

Ο δήμαρχος εκτιμά ως εξαιρετικά χρήσιμη  την επιστημονική αυτή συνάντηση αφού θα επιδιωχθεί ένας γόνιμος διάλογος με εξειδικευμένους επιστήμονες, ειδικά της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι  έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε θέματα διαχείρισης αστικού νερού και  αναμένεται ότι θα επιτευχθεί μια αποτελεσματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και πρακτικών, που θα ωθήσει στην θετική εξέλιξη του κρίσιμου ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης νερού.

Ο κ. Μαρινάκης θα επιστρέψει στο Ρέθυμνο το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, χρέη δημάρχου θα εκτελεί ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και  Αθλητισμού, κ. Γιώργος Γεωργαλής.

Σχόλια