default-image

Στην κρητική γη αναπαύεται ο ήρωας Ν.Καβροχωριανός

Κρήτη
Στην κρητική γη αναπαύεται ο ήρωας Ν.Καβροχωριανός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ήρωας του ΄74 επέστρεψε σήμερα στη γενέτειρα του στη Μονή Μαλεβιζίου και κηδεύτηκε με ηρωικές τιμές. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πένθους και πόνου οι αδερφές του, συγγενείς, φίλοι του καταδρομείς, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν 42 χρόνια μετά και για δεύτερη φορά τον ήρωα καταδρομέα Νίκο Καβροχωριανό, που έχασε τη ζωή του στην πτήση θανάτου από τη Σούδα προς τη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1974 κατά την τουρκική εισβολή.

Με δάκρυα στα μάτια η αδερφή του περιγράφει στο φακό της ΚΡΗΤΗ TV τον εφιάλτη που είδε το βράδυ που σκοτώθηκε ο δίδυμος αδελφός της. Ένας εφιάλτης που ξύπνησε και αυτή και την άλλη τους αδερφή, που κατάλαβαν ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Οι φίλοι του καταδρομείς που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 μιλούν για ένα παλικάρι. 

Στην αγκαλιά της κρητικής γης αναπαύτηκε ο ήρωας ανθυπασπιστής καταδρομέας του '74 Νίκος Καβροχωριανός.

Μετά από 42 χρόνια ,αποχαιρέτησαν για δεύτερη φορά τον αδελφό τους, το θείο τους, το φίλο τους, τον Κρητικό ήρωα, που έχασε τη ζωή του στην πτήση θανάτου από τη Σούδα προς τη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1974 κατά την τουρκική εισβολή. Οι αναμνήσεις ζωντάνεψαν και πάλι, στο ύστατο χαίρε 42 χρόνια μετά επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.  

Ξημερώματα 22ας Ιουλίου 1974. Η δίδυμη αδερφή του ξυπνά με λυγμούς . Δίπλα της η δεύτερη κόρη της οικογενείας. Οι δυο τους αισθάνθηκαν το κακό που είχε συμβεί. Σήμερα 4 δεκαετίες μετά με δάκρυα στα μάτια η δίδυμη αδερφή του περιγράφει στο φακό της ΚΡΗΤΗ TV, τον εφιάλτη που την ξύπνησε το μοιραίο βράδυ.

Το πρώτο "τελευταίο αντίο" ειπώθηκε πέντε χρόνια μετά το 1979, για να αποκαλυφτεί ωστόσο 26 χρόνια αργότερα μέσω εξέτασης DNA πως τα οστά που ενταφιάστηκαν στο χωριό του, τη Μονή Μαλεβιζίου, δεν ανήκαν στον ίδιο.

Τριακόσιοι ήρωες καταδρομείς από την Α' μοίρα καταδρομών από το Μάλεμε της Κρήτης το ματωμένο Ιούλιο του 1974 ρίχτηκαν στη μάχη ενάντια στον Αττίλα. Κάποιοι απ' αυτούς ήταν σήμερα στην κηδεία του Νίκου Καβροχωριανού και μετέφεραν τα λείψανα του στην τελευταία του κατοικία.

Μιλούν για το φίλο τους ,για τον άνθρωπο ,τον ήρωα ,τον αγωνιστή Νίκο και για τα όσα έζησαν κατά τη μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας το 1974 προς την Κύπρο σε μία επιχείρηση αυτοκτονίας, όπως χαρακτηρίστηκε τότε από τα διεθνή μέσα, με την κωδική ονομασία «Νίκη».

Κι είναι πολλοί ακόμα που δεν έχουν βρεθεί και δεν έχουν ενταφιαστεί με τις τιμές που τους αρμόζουν. Ένας από αυτούς είναι ο Κωνσταντίνος Οικονομάκης.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News