default-image

Σπείρα δολοφόνων που δρα στην Κρήτη, εντοπισε η ΕΛΑΣ

Κρήτη
Σπείρα δολοφόνων που δρα στην Κρήτη, εντοπισε η ΕΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για την Κρήτη κάνει σήμερα το "Βήμα". Αποκαλύπτει ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία για τους δράστες οκτώ ανεξιχνίαστων από το 2002 ως σήμερα  «ενεδρών θανάτου» στην Κρήτη!

Η ΕΛΑΣ  έχει σχηματίσει με απόλυτη μυστικότητα τους τελευταίους μήνες την σχετική δικογραφία και ήδη ο φάκελος έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές. Ανώτεροι αξιωματικοί των αρχών Ασφαλείας μιλούν για μια υπόθεση μπροστά στην οποία ωχριά αυτή των Ζωνιανών πριν από περίπου εννέα χρόνια, ενώ είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία για τις διασυνδέσεις των δραστών με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ορισμένους πολιτικούς.

Οπως προκύπτει από πολύμηνη έρευνα, πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονίες ανυποψίαστων πολιτών, κυρίως με «παγίδες» στη μέση του δρόμου, που οργάνωσε και εκτέλεσε μια ομάδα έξι-επτά ατόμων, 35 ως 45 ετών. Οι δολοφονίες αυτές διαπράχθηκαν στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου αλλά και στην Αθήνα. Οι ίδιοι φέρονται να συνδέονται με δύο ληστείες χρηματαποστολών, εκβιάσεις επιχειρηματιών και άλλες υποθέσεις. Σε υποκλοπές συνομιλιών φέρονται επίσης να οργάνωναν επιθέσεις εναντίον άλλων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούσαν τη δράση τους.

Βεντέτες πίσω από δολοφονίες

Η ομάδα των εκτελεστών φέρεται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, να αναλάμβανε δολοφονίες κυρίως στο πλαίσιο κάποιας «βεντέτας» στην Κρήτη, με τις οποίες ωστόσο οι ίδιοι δεν είχαν ειδική σχέση. «Βοηθούσαν» τους άμεσα εμπλεκομένους, που είχαν κάποιες αναστολές, προσφερόμενοι να διαπράξουν τους εκδικητικούς φόνους, λειτουργώντας σαν κοινή «εκτελεστική ομάδα» σε διάφορες εκκρεμότητες Κρητικών οικογενειών.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι εκτελεστές - πολλοί από τους οποίους ορεσίβιοι - φέρονται να γνώριζαν πώς θα αποφεύγουν λάθη με τα κινητά τηλέφωνα, με τον προσδιορισμό στίγματος, πώς θα εξαϋλώσουν ίχνη, δείγματα DNA κ.ά. Γνώσεις που θα ζήλευαν και οι πιο μεθοδικοί επαγγελματίες εκτελεστές. Αυτές φέρεται να προέρχονται, όπως λένε στελέχη της Κατεχάκη, από «φροντιστήριο» αστυνομικών, φίλων των δολοφόνων.

«Κλειδί» μια δολοφονία

Η δολοφονία από την οποία ξεκίνησε το κύριο τμήμα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτή του 52χρονου προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ασκύφου Γιώργου Ζακυνθινάκη στα τέλη Απριλίου 2013. Η ενέδρα θανάτου στήθηκε έξω από το χωριό, σε έναν καινούργιο παρακαμπτήριο δρόμο, όταν άγνωστοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του έχοντας «φραγμό» το δικό τους ΙΧ και τον πυροβόλησαν αρκετές φορές με καραμπίνα. Οι δράστες έριξαν την πρώτη βολή μόλις βγήκαν από το αυτοκίνητο και τα σκάγια τον βρήκαν στο κεφάλι αφού διαπέρασαν το παρμπρίζ. Στη συνέχεια οι άλλες δύο βολές από το ίδιο όπλο προήλθαν από το παράθυρο του οδηγού.

Το αυτοκίνητο των δολοφόνων, που ήταν κλεμμένο από περιοχή του Ηρακλείου, εντοπίστηκε αργότερα σε αγροτική περιοχή του Αποκόρωνα ολοσχερώς κατεστραμμένο από φωτιά. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι το θύμα είχε προειδοποιηθεί για τη δολοφονία του από άγνωστο πρόσωπο και ότι κίνητρο θα ήταν προηγούμενη οικογενειακή εκκρεμότητά του.

Μια άλλη υπόθεση που συσχετίστηκε ήταν της ανεξιχνίαστης δολοφονίας του 60χρονου Σπύρου Βομβολάκη στις 3 Αυγούστου 2005. Πυροβολήθηκε οκτώ φορές με 45άρι όπλο ενώ βάδιζε σε δρόμο στο Κερατσίνι. Το θύμα είχε καταδικασθεί τρις ισόβια για τον φόνο τριών σε άλλη βεντέτα και είχε αποφυλακισθεί το 1994 από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Είχε καταφύγει στην Αθήνα με σκοπό να αποφύγει εκδικητική ενέργεια.

Στον ίδιο αστυνομικό φάκελο μπήκε και η δολοφονία του 27χρονου Σταύρου Πολέντα σε περιοχή των Σφακίων τα ξημερώματα της 20ής Νοεμβρίου 2008. Οι δράστες έστησαν καρτέρι θανάτου κοντά στο σπίτι του θύματος. Οταν κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση με άγνωστου τύπου κυνηγετικό όπλο και τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα και στο δεξιό μέρος του κροτάφου του ήταν μοιραία.

Στη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. συσχετίστηκαν οι πληροφορίες για δύο εν ψυχρώ παρόμοιες εγκληματικές «παγίδες» στο Ρέθυμνο αλλά και δύο τέτοιου τύπου δολοφονίες τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, για τις οποίες υπήρχε λανθασμένη εικόνα για την ταυτότητα των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο δικαστικό φάκελο υπάρχουν στοιχεία για δύο επιθέσεις από την ίδια ομάδα «κρούσης» σε δύο χρηματαποστολές στις 10 Ιουλίου 2007 και στις 4 Νοεμβρίου 2010 στην περιοχή του Ιμπρου Χανίων με συνολική λεία 350.000 ευρώ.

Στελέχη των διωκτικών αρχών που γνωρίζουν το περιεχόμενο των ερευνών στην Κρήτη λένε στο «Βήμα» ότι «βρίσκουμε εντυπωσιακά στοιχεία για φόνους που γίνονται επειδή παραβιάστηκαν συμφωνίες για τα επονομαζόμενα "σιαξίματα" ανάμεσα στις οικογένειες. Ανάμεσα στα οποία προβλέπεται να γίνονται γάμοι μεταξύ μελών τους, με εκδικητική εντολή να λείπουν οι πατεράδες των μελλόνυμφων που σχετίζονται με τα φονικά. Ακόμη βλέπουμε οικογένειες που "αλληλοδιευκολύνονται" στην παγίδευση των θυμάτων και στη διάπραξη των φόνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News