default-image

Η σεφ Ντίνα Νικολάου αποκλειστικά στο neakriti.gr

Γυναίκα & παιδί
Η σεφ Ντίνα Νικολάου αποκλειστικά στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλεσμένη, του 4ου φεστιβάλ κρητικής κουζίνας, το οποίο φέτος διοργανώνεται στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος στις 14 Φεβρουαρίου, είναι η γνωστή σεφ κ. Ντίνα Νικολάου. Η κ. Νικολάου μίλησε αποκλειστικά στο neakriti.gr για την κρητική κουζίνα με την «πλούσια, παραδοσιακή, γευστική κουλτούρα» και τη «σοφή ισορροπημένη χρήση απλών υλικών». «Οι νοικοκυρές στην Κρήτη δίνουν μαθήματα καλής διατροφής ακόμα και σε τριάστερους σεφ» ανέφερε η κ. Νικολάου ενθουσιασμένη από τα πιάτα και τις συμμετέχουσες στο περσινό φεστιβάλ.

Ποια είναι η άποψη σας γύρω από τη γευστική κουλτούρα της Κρήτης;

Είναι γνήσια, πλούσια, παραδοσιακή και γευστική κουλτούρα που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί. Η παγκοσμιοποίηση της γεύσης δεν πρέπει να αλλοιώσει την κρητική κουζίνα. Η κουζίνα είναι επίσης όχημα για τον τουρισμό και η Κρήτη ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, οφείλει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά της.

Έχει ενδιαφέρον ένα φεστιβάλ παραδοσιακής κουζίνας σήμερα;

Έχουν ενδιαφέρον όλα τα φεστιβάλ που γίνονται για την παραδοσιακή διατροφή, πόσω μάλλον για την κρητική κουζίνα που είναι κοινά αποδεκτό πια ότι αποτελεί την κορωνίδα της μεσογειακής κουζίνας. Η φυσική πανίδα της Κρήτης της επιτρέπει να έχει τα καλύτερα υλικά. Με φεστιβάλ σαν αυτό, στο οποίο θα λάβω μέρος για δεύτερη φορά φέτος, τα φαγητά περνάνε στην επόμενη γενιά μέσα από τις γεύσεις και τις μνήμες. Είναι χρέος μας να σώσουμε την παραδοσιακή κουζίνα για να μην χαθεί.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές σπουδές της κ. Νικολάου ήταν Οικονομικά και Marketing. Η αγάπη της όμως για τη μαγειρική τέχνη την οδήγησε σε μερικές από τις πιο σημαντικές γαστρονομικές σχολές του Παρισιού. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της έγινε συνιδιοκτήτρια εστιατορίου ελληνικής κουζίνας στην καρδιά της πόλης του φωτός. Επίσης στο Παρίσι, διατηρεί δύο delicatessen καταστήματα με ελληνικά προϊόντα επιλεγμένα αποκλειστικά από την ίδια.

Τι ξεχωριστό έχει η κρητική κουζίνα για σας;

Τη σοφή χρήση απλών υλικών. Πως ένα απλό χορτάρι από τη φύση μπορεί να γίνει μια νόστιμη ωραία πίτα. Τα τυριά επίσης. Αυτή είναι η δύναμη της Κρήτης. Και φυσικά το πώς οι κρήτες βρίσκεστε γύρω από ένα τραπέζι, τη φιλοξενία, τη χαρά και τη γενναιοδωρία που νιώθει κάποιος από την πρώτη στιγμή που βρίσκεται μαζί σας. Και φυσικά το πώς όλη αυτή η ιεροτελεστία μεταφράζεται στην καθημερινότητά μας μέσα από την γενναιοδωρία της ψυχής. Ξέρετε αν δεν μαγειρέψεις με ψυχή ό,τι κι αν κάνεις βγαίνει μίζερο.

Μπορείτε να μας πείτε τρία υλικά της Κρήτης που θεωρείτε ξεχωριστά;

Τα τυριά, τα χόρτα και το μέλι. Ξεχωρίζουν για την αλήθεια της γεύσης τους, την καλή ποιότητά τους και την καλή χρήση τους στην κρητική κουζίνα. Και φυσικά δεν γίνεται να παραλείψω το κρητικό ελαιόλαδο. Ξέρετε, ήταν πολύ σημαντική εμπειρία για μένα το φεστιβάλ. Οι νοικοκυρές της Κρήτης δίνουν μαθήματα καλής διατροφής. Είναι τόσο εμπνευσμένα τα πιάτα που ακόμα κι ένας τριάστερος σεφ στέκεται με δέος μπροστά τους. Το καλό φαγητό δημιουργεί συναίσθημα. Αυτό κάνει η κρητική κουζίνα, μέσα από τις γεύσεις δημιουργεί συναισθήματα.

Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη μόδα των εκπομπών μαγειρικής στην τηλεόραση; Γιατί έχουν τόση επιτυχία;

Το φαγητό αποτελεί καθημερινή ανάγκη. Οι εκπομπές μαγειρικής είναι ανώδυνες με την έννοια ότι δεν ασχολείται ο κόσμος με τα πολιτικά, οικονομικά θέματα που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια. Η μαγειρική είναι αγχολυτική. Ξεχνιέται ο κόσμος βλέποντάς μας ενώ παίρνουν και ιδέες. Ακόμα κι αν το φαγητό δεν βγει όπως το κάνουμε εμείς, κάτι μένει στον τηλεθεατή, μία κίνηση, ένας συνδυασμός υλικών που μπορεί να μην είχε σκεφτεί πριν. Γι' αυτό έχουν επιτυχία οι εκπομπές μαγειρικής.

Η κ. Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News