Ειδήσεις

Κερδισμένοι και χαμένοι, το παρασκήνιο του Κυπριακού στο Νταβός

Με χαμογελαστά τελεσίγραφα ότι, εάν δε βρεθεί λύση στο Κυπριακό το 2016, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, με συστάσεις για το πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου ώστε να ωφεληθεί η Τουρκία, και με εξασφαλισμένη την προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πέτυχε τον πρώτο στόχο, της αποδοχής του ως ισότιμου παράγοντα με τον Νίκο Αναστασιάδη σε ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή φόρα.

Γράφει ο Γιώργος Σαχίνης

Συγχρόνως φαίνεται ότι επετεύχθη ο στόχος του μεσολαβητή του ΟΗΕ, του «σκοτεινού Νορβηγού», να διαμορφωθεί πλέον η αίσθηση ότι η λύση του Κυπριακού είναι κοντά, κάτι που ασκεί τρομακτική πίεση και στις δυο πλευρές, αλλά κυρίως στην ελληνοκυπριακή, να προχωρήσουν μπροστά ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες ενός σκληρού πια blame game.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του προσπάθησε, κάνοντας αρκετές "πάσες" στην τουρκική πλευρά - από την πρόταση για καθιέρωση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας στην Ε.Ε. μέχρι τις συνεχείς δηλώσεις περί δυνατότητας επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2016 - να αποτυπώσει, όπως είπε, την πραγματική εικόνα των συνομιλιών στο Κυπριακό. Επιχείρησε να το κάνει παρουσιάζοντας ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων στο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη διάρκεια της κοινής συνάντησης που είχε, με τη συμμέτοχη και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη.

Αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτεθεί σε διακυβέρνηση, οικονομία, σχέσεις με Ε.Ε. και άλλα θέματα, περιέγραψε τις διαφωνίες που υπάρχουν σε σημαντικά θέματα, όπως το περιουσιακό, επισήμανε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία δεν έχει γίνει συζήτηση, όπως το εδαφικό και των εγγυήσεων, και γενικώς ανέφερε ότι στο σχέδιο το οποίο θα αναλάβει να παρουσιάσει στους Κυπρίους δεν μπορεί να υπάρχουν εποικοδομητικές ασάφειες! Τα παθήματα του 2004 γίνονται μαθήματα...

Ο γ.γ. του ΟΗΕ αυτό που ήθελε να καταλάβει είναι (όπως διάβασε στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση) ότι... διαπιστώνει σημαντική πρόοδο και ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας επί όλων των θεμάτων είναι δυνατή, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δύσκολα ζητήματα. Και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική.

Ο Ακιντζί όσο περνούσαν οι ώρες στο Νταβός και καθώς είχε ήδη συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, γινόταν όλο και πιο ειλικρινής. Δήλωσε ότι το εδαφικό θα συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος κινδυνεύει να μείνει με ένα σχέδιο λύσης που θα έχει συμφωνήσει όσα ενδιαφέρουν την Τουρκία και θα παραπέμπει σε μια άτυπη Πενταμερή τα δύο βασικά για τους Ελληνοκυπρίους κεφάλαια, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων.

Επίσης, φρόντισε να εμφανιστεί με διάφορες συνεντεύξεις του ως «πλασιέ» των συμφερόντων της Άγκυρας, δηλώνοντας ότι η Λευκωσία και το Τελ Αβίβ θα πρέπει να ενοποιήσουν το φυσικό αέριό τους και να το εξάγουν προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας...

Το επόμενο δύσκολο τεστ θα είναι επί κυπριακού εδάφους, όπου από την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι συνομιλίες. Και πλέον δε θα έχει καμία σημασία το ποιος κέρδισε ή έχασε επικοινωνιακά στο Νταβός.

Απλώς η Λευκωσία έχει πλέον το καθήκον να αντιμετωπίσει ευθέως την πραγματικότητα, χωρίς ιδεοληψίες και στερεότυπα, γνωρίζοντας ότι σχέδιο συμφωνίας με τα σημερινά δεδομένα, όπως αποτυπώνονται στις συνομιλίες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκυπρίους. Και την ευθύνη θα την έχουν πλέον όσοι διαπραγματεύτηκαν αυτό το σχέδιο και όσοι προσέφεραν ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του στάτους του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σχόλια