Ειδήσεις

Απειλείται εκ νέου η Ελλάδα με αποπομπή από Σένγκεν

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαικού Κόμματος, απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων».

Σε προδημοσίευση συνέντευξής της στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Βελτ αμ Ζόνταγκ», που μεταδίδουν σήμερα τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, η συντηρητική πολιτικός αναφέρει πως εάν μία χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται διαρκώς στις υποχρεώσεις της και μόνον διστακτικά θέλει να δεχθεί βοήθεια, τότε δεν απαγορεύεται να γίνονται κάποιες σκέψεις.

Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συζητηθεί ανοικτά και μία προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, τονίζει.

Για «ψευδολύση» κάνει λόγο ο Γερμανός ΥΠΕΞ

«Ψευδολύση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της».

«Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και κυρίως δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη», απάντησε ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe.

«Ώρα για πράξεις» λέει αυστριακή υπουργός

Η Αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ υποστηρίζει σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι «αν μια χώρα της Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (...) δεν απαγορεύεται να γίνονται ορισμένες σκέψεις» και ότι είναι «μύθος» το ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφτασε στα όριά της (...) Μιλήσαμε πολύ, τώρα, είναι ώρα για πράξεις. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε.

«Δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη», σχολίασε από την πλευρά του ο Σταϊνμάιερ. «Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Δεν είναι νομικά εφικτό»

Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αποκλείσει τον Δεκέμβριο την πιθανότητα της αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε την προεδρία, είχε εξηγήσει ότι «δεν είναι νομικά εφικτό» να αποκλειστεί μια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν.

Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια