Ειδήσεις

Κλείνουν τα οινοποιεία - Σύσκεψη σήμερα στο Ηράκλειο

Προσφυγή στο ΣτΕ, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και ευρείες συσκέψεις σε 9 μεγάλες αμπελουργικές περιοχές δίνουν το «στίγμα» της νέας φάσης στην οποία περνά ο αγώνας του κλάδου για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ.

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε τα οινοποιεία της χώρας διοργανώνουν ενημερωτικές συσκέψεις, με ανοιχτό το θέμα των αποφάσεων για τοπικές διαμαρτυρίες, σε 9 αμπελουργικές περιοχές (Ηράκλειο ,Αμύνταιο, Νάουσα, Δράμα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Αττική, Νεμέα, Αχαΐα,).

Στη σημερινή σύσκεψη στο Ηράκλειο ,  στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ηρακλείου (λεωφ. 62 Μαρτύρων 146), είχαν  προσκληθεί εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών, βουλευτές, καθώς και πολλοί παραγωγικοί φορείς.

Οι οργανώσεις του κλάδου, σύμφωνα με το  agronews.gr, (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) προσέφυγαν στις 20 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης (για παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας) καθώς επίσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση.

Επίσης, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τα εκατοντάδες οινοποιεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με αναρτημένες μαύρες σημαίες στις εισόδους τους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ταυτόσημες με την ύπαρξη και την ανάδειξη του κρασιού, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην Οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της Πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία. Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων (Γιάννης Βογιατζής ΕΔΟΑΟ, Χρήστος Μάρκου ΚΕΟΣΟΕ, Γιώργος Σκούρας ΣΕΟ) θα μεταβεί στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και τα κόμματα.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους ο κλάδος έδινε με αξιώσεις, και παρά το δυσμενές περιβάλλον της κρίσης, τη μάχη της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές. Η επιβολή του ΕΦΚ μεταβάλλει τα δεδομένα, οδηγώντας σε εσωστρέφεια και απειλώντας την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων, συνακόλουθα και της αμπελουργίας. Γι αυτό και ο αγώνας για την κατάργηση της απόφασης που τον επέβαλε είναι μονόδρομος.

Συνάντηση Λευτέρη Αυγενάκη με οινοποιούς

Συνάντηση με εκπροσώπους οινοποιείων, αμπελουργών, αποσταγματοποιών και αγροτών του νομού Ηρακλείου είχε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,στην Ένωση Ηρακλείου έπειτα από πρόσκληση των οινοποιών.

Στηρίζει τα αιτήματα - Αντίθετος με τις κινητοποιήσεις

Ο κ. Αυγενάκης αφού άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και πιο συγκεκριμένα ο αμπελοοινικός κλάδος σε σχέση με την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και τις αρνητικές του συνέπειες, τους διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι στηρίζει την πλειοψηφία των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετος με μορφές κινητοποιήσεων, που καταλύουν το κράτος και προκαλούν επιπλέον ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας μας.

Κλείνοντας δεσμεύτηκε για διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους.

Σχόλια