default-image

Μάχη στις κρατήσεις για τους περισσότερους Γερμανούς τουρίστες

Κρήτη
Μάχη στις κρατήσεις για τους περισσότερους Γερμανούς τουρίστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εύθραυστη κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται να ευνοεί αρκετά τη χώρα μας όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις από τη Γερμάνια, μιας και τα τουριστικά γραφεία δε θέλουν να υπάρξει έστω και η παραμικρή ταλαιπωρία Γερμανών τουριστών από την πιθανότητα αστάθειας στη γειτονική μας χώρα. Ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός των οργανισμών οδηγεί στην καταρχήν εκτίμηση ότι ο αριθμός των Γερμανών τουριστών, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις, θα αυξηθεί το 2016 στη χώρα μας. Στη μάχη των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει προορισμούς όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία.  

Ισχυρός αναμένεται να είναι ο ανταγωνισμός με την Τουρκία, που έχει αποφασίσει να ρίξει μεγάλο βάρος στη Γερμανία, τόσο σε επίπεδο προβολής όσο και σε επίπεδο προσφορών, προκειμένου να καλύψει τα κενά των κρατήσεων από τις απώλειες των Ρώσων τουριστών, που θα προκύψουν από το τουριστικό εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία προς τη γειτονική χώρα. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, τα ελληνικά νησιά περιλαμβάνονται μεταξύ των πρωταθλητών για το 2015 σε ποσοστό αύξησης αεροπορικών αφίξεων Γερμανών τουριστών.

Αναλυτικά, για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου οι αναχωρήσεις επιβατών από γερμανικά αεροδρόμια προς ελληνικά νησιά αυξήθηκαν κατά 6,2%, ξεπερνώντας το 1,4 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η Κρήτη φαίνεται να έχει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά στη γερμανική αγορά, μιας και υποδέχεται σχεδόν το 35% των γερμανικών αφίξεων στη χώρα μας. Ακολουθούν η Ρόδος και η Κέρκυρα. Μάλιστα, όπως φαίνεται, και φέτος Γερμανοί τουρίστες θα κάνουν ποδαρικό στην Κρήτη, με την πρώτη πτήση τσάρτερ να προσεγγίζει το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου στις αρχές Μαρτίου.

Φέτος θα δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα και στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, μιας και η Τουρκία θα πάει «λαβωμένη» τουριστικά, με σημείο αναφοράς τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Επαναλαμβανόμενοι

Είναι η μεγάλη "περιουσία" του κρητικού τουρισμού, καταγράφονται περισσότεροι στην Κρήτη από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και αποτελούν το χειροπιαστό αποτέλεσμα της κρητικής φιλοξενίας. Ο λόγος για τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες, που έχουν κάνει τη μεγαλόνησο... πατρίδα των θερινών τους διακοπών.

Επέστρεψαν

Τουρίστες από τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, αλλά και οι Σκανδιναβοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται ως επαναλαμβανόμενοι για την αγορά της Κρήτης. Μάλιστα, με την ανάκαμψη του κρητικού τουρισμού, σημαντική ήταν και η ανάκαμψη των επαναλαμβανόμενων τουριστών. Έτσι, το 2015 στην Κρήτη βρέθηκαν και Γερμανοί τουρίστες που, ενώ επισκέπτονταν το νησί από τις αρχές του 1990, είχαν σταματήσει να μας προτιμούν. Και όμως, μετά από 5 χρόνια απουσίας από το νησί, μέσα στο 2015 επέστρεψαν, δίνοντας ένα επιπλέον σημείο στήριξης της γερμανικής αγοράς στο νησί μας.

Ενθαρρυντικά

Πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα για τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις γερμανικές αφίξεις στο νησί το 2015, το 50% και πλέον του αριθμού είχε επισκεφθεί ήδη μια φορά την Κρήτη κατά το παρελθόν. Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η Κρήτη τα τελευταία χρόνια φτιάχνει και τη νέα γενιά επαναλαμβανόμενων τουριστών, που ήρθαν στην Κρήτη πριν από πέντε χρόνια και επέστρεψαν τουλάχιστον 2 φορές. Αυτό, όπως λένε οι φορείς του τουρισμού, θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρητικής τουριστικής βιομηχανίας.

Σταλίδα, Χερσόνησος, Μάλια, Ρέθυμνο, Πλατανιάς . Οι περιοχές με τους περισσότερους επαναλαμβανόμενους τουρίστες...

Στην Κρήτη υπάρχουν ορισμένες περιοχές που φημίζονται για τις σχέσεις ουσίας που αναπτύσσουν οι ντόπιοι με τους τουρίστες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Σταλίδας, που καταγράφει διαχρονικά το υψηλότερο ποσοστό επαναλαμβανόμενων τουριστών στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, κάθε Ιούνιο αλλά και Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η περιοχή γεμίζει από «φίλους» τουρίστες, που συνδέονται με πολύ δυνατούς δεσμούς με ντόπιους.

Συνήθως, τις δύο φορές που θα βρεθούν στη Σταλίδα οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, την πρώτη φορά θα μείνουν για μία εβδομάδα και τη δεύτερη φορά περίπου 20 μέρες. Δηλαδή η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών παραμένει στην Κρήτη περίπου ένα μήνα κάθε χρόνο, κάνοντας το νησί δεύτερη πατρίδα τους. Οι εθνικότητες των repeaters στην ευρύτερη περιοχή Χερσονήσου, Μαλίων και Σταλίδας είναι Ολλανδοί, Γερμανοί και Βρετανοί.

Υψηλά ποσοστά επαναλαμβανόμενων τουριστών καταγράφει το Ρέθυμνο, κυρίως με Γερμανούς τουρίστες, όπως και η περιοχή του Πλατανιά στα Χανιά, κυρίως με Σκανδιναβούς.

Ο χάρτης των επαναλαμβανόμενων τουριστών

Ηρακλείου  Γερμανοί, Ολλανδοί, Βρετανοί

Λασιθίου   Γερμανοί, Αμερικανοί

Ρεθύμνου   Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι

Χανίων       Σκανδιναβοί

Ρεπορτάζ:Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News