default-image

"Θεριζει" η γαστρεντερίτιδα βρέφη και παιδιά."Άδειασαν" τα σχολεία

Κρήτη
"Θεριζει" η γαστρεντερίτιδα βρέφη και παιδιά."Άδειασαν" τα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να πάρουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο καιρό με τον ιό να προσβάλλει κυρίως βρέφη ,μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας.  Μάλιστα σε πολλές σχολικές μονάδες ,είτε πρόκειται για δημοτικά , νηπιαγωγεία αλλά και σε παιδικούς σταθμούς ακόμη. καταγράφονται αρκετές απουσίες στις τάξεις καθώς η ασθένεια έχει καθηλώσει στο σπίτι δεκάδες μαθητές και μαθήτριες.

Στα ιατρεία η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα  και οι παιδίατροι  καλούνται στις περισσότερες επισκέψεις που δέχονται, να παράσχουν αγωγή και να δίνουν συμβουλές στους γονείς  για την αντιμετώπιση κυρίως της συγκεκριμένης νόσου .

"Υπάρχει μια εμφανής έξαρση στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές",αναφέρει στο neakriti.gr η παιδίατρος Ελένη Κόκορη ."Η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να αποδοθεί αφενός στον καιρό και αφετέρου στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους για πολλές ώρες που δεν αερίζονται επαρκώς με αποτέλεσμα να δίνουμε την ευκαιρία στα μικρόβια να κάνουν πάρτι".

Η πρώην διευθύντρια της Παιδιατρικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου τονίζει ότι "οι γονείς πρέπει να φανούν ψύχραιμοι καθώς πρόκειται για μία νόσο εποχής που κάνει τον κύκλο της όπως ακριβώς τα κρυολογήματα, που διαρκούν συνήθως 3-4 ημέρες και περνούν, ενώ το πιο ισχυρό όπλο απέναντι στη νόσο που μπορεί να εκδηλωθεί σε 1-2 ημέρες από τότε που θα μεταδοθεί, είναι οι αυστηροί κανόνες προσωπικής υγιεινής".  

Αυτό όμως που επισημαίνει η παιδίατρος είναι "η προσοχή που πρέπει να δοθεί στα μικρά παιδιά και γενικότερα στις ευπαθείς ομάδες για τον κίνδυνο της αφυδάτωσης που αντιμετωπίζεται με πολλά υγρά και λιγότερο φαγητό".

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται συνήθως με διάρροια. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή πόνο στην κοιλιά. Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με το τελευταίο σύμπτωμα και ακολουθεί η διάρροια .

Εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα αλλά και από το ίδιο το παιδί. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις περισσότερες βακτηριακές ή ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού.

Προφύλαξη για το παιδί

· Συχνό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το φαγητό.

· Σωστός καθαρισμός μπάνιου. Το φαγητό ή το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει μικρόβιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Πλένετε τα φρούτα, λαχανικά με άφθονο νερό.

· Καλή ψύξη, καλό ψήσιμο των κρεάτων.

Συμβουλές σε γονείς

· Καλέστε τον παιδίατρο όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεταμένο  επεισόδιο διάρροιας ή πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.

· Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.

· Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.

Θεραπεία στο σπίτι

Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες. Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News