Ειδήσεις

Υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

«Δικαιολογημένες και αναγκαίες» χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης  «σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη για την αγροτική οικονομία».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και η αύξηση της φορολογίας των αγροτών είναι τέτοια που με βεβαιότητα οδηγεί στην εξαθλίωση. Σταδιακά και αυξητικά οι αγρότες επιβαρύνονται με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα παραγωγής, αλλά παράλληλα και να αδυνατούν να κάνουν βήματα προό

δου, ακολουθώντας νέες καλλιεργητικές μεθόδους και εκσυγχρονίζοντας τις τεχνικές τους».

Όπως τονίζει σε άρθρο του «Η οικονομική κρίση που βιώνουμε συνθλίβει σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της  χώρας μας και κατά συνέπεια κάθε τοπικής κοινωνίας και της αγροτικής Ιεράπετρας, επηρεάζοντας σημαντικά τον κλάδο των αγροτών λόγω και των ιδιαιτεροτήτων του.

 Ο αγροτικός τομέας που ανέκαθεν αποτελούσε δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας και συστατικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης σήμερα δέχεται μια βαθιά, επώδυνη και επικίνδυνη πίεση περισσότερο από κάθε άλλο παραγωγικό τομέα.

Βασικότερο αίτιο  αποτελεί αφενός η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο κρατικής πολιτικής  για την υποστήριξη, την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του, και αφετέρου η άκριτη και εκτός ρεαλιστικού σχεδιασμού επιβολή ανορθόδοξων για τα δεδομένα του κλάδου μέτρων.

Γεγονός είναι ότι στους αγρότες αδιαπραγμάτευτα επιβάλλονται επιπλέον δυσμενή μέτρα που προσθέτουν μεγάλο βάρος στο ήδη υψηλό και ατιθάσευτο κόστος παραγωγής. Η υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, οι δυσμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές, η ελαχιστοποίηση των αποζημιώσεων, οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ  είναι μερικά μόνο από τα  παραδείγματα που αποδεικνύουν τον ορατό κίνδυνο που διατρέχει η αγροτική παραγωγή να καταστεί μη βιώσιμη με τον αγροτικό πληθυσμό να έρχεται αντιμέτωπος με οξύτατες επιπτώσεις.

Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016 η χρόνια, διαρκής και παντελής έλλειψη σχεδιασμένης κεντρικής αγροτικής πολιτικής σε συνδυασμό με τις αρνητικές οικονομικές επιταγές που επιβάλλονται στην χώρα μας οδηγεί τους Έλληνες αγρότες σε επιλογές ανοργάνωτες, χωρίς καθοδήγηση και βέβαια τους αφήνει μόνους να αντιμετωπίσουν εκτός από τα στοιχεία της φύσης και τα στοιχεία της αγοράς.  

Τη στιγμή  που ο αγροτικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην οικονομική δυσπραγία των ημερών μας, η Πολιτεία όχι μόνο δεν έρχεται να αμβλύνει τα προβλήματα, αλλά δημιουργεί ακόμα περισσότερα, στρεφόμενη εναντίον των ίδιων της των δυνατότητων.

Η Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας,  εκπροσωπώντας μια κοινωνία που επενδύει στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στα μέτρα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους.

Προσωπικά ως Δήμαρχος Ιεράπετρας δηλώνω έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου στους αγώνες των αγροτών. Απαίτησή μας είναι η κυβέρνηση να αποσύρει τα ισοπεδωτικά μέτρα και να στηρίξει ουσιαστικά με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την αγροτική παραγωγή.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Ιεράπετρα οι αγρότες αποτελούν σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Έχουμε υποχρέωση λοιπόν ως αυτοδιοίκηση να τους στηρίξουμε, όπως και κάθε πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να δώσει ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα για να μπορούν οι Έλληνες αγρότες να συνεχίσουν να υπάρχουν».    

Σχόλια