default-image

Ζητούν παρέμβαση Μπαλτά για το εισιτήριο στη Σπιναλόγκα

Κρήτη
Ζητούν παρέμβαση Μπαλτά για το εισιτήριο στη Σπιναλόγκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την θύελλα αντιδράσεων σε κατοίκους και φορείς του Αγίου Νικολάου για την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να αυξήσει  στο τετραπλάσιο την τιμή του εισιτηρίου  για τον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκα στην Ελούντα εκτοξεύοντας την  από τα  2 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα στα 8 ευρώ , το θέμα όχι μόνο δεν έχει κοπάσει αλλά φτάνει πλέον στο Υπουργό Πολιτισμού.

Η νέα τιμολογιακή αύξηση που έχει επιφέρει αναστάτωση και στους τουριστικούς παράγοντες ,προκάλεσε την άμεση  αντίδραση του Επιμελητηρίου Λασιθίου που μέσα από υπόμνημα του με αποδέκτη τον Υπουργό Πολιτισμού ζητάει συγκεκριμένα από τον κ. Μπαλτα, και κατόπιν κοινού αιτήματος των φορέων της Ανατολικής Κρήτης , να συμβάλλει στην επανεξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της αύξησης αυτής , και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της τιμής του του εισιτήριου

Όπως επίσης αναφέρεται η ραγδαία αύξηση στην τιμή θα μειώσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα στο νησί των λεπρών ενώ δεν θα περάσει και απαρατήρητη από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες  προκαλώντας τη δυσφήμηση και την απαξίωση του μνημείου στα διεθνή ΜΜΕ,

Αναλυτικότερα το υπόμνημα του Επιμελητηρίου προς τον κ. Μπαλτά έχει ως εξής:

Κε Υπουργέ

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα για την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία αυξάνεται από τα 2 € στα 8 € η τιμή του εισιτηρίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκα στην Ελούντα. Να σημειωθεί εδώ ότι παρότι η εισήγηση ήταν να αυξηθεί (από τα 2 €) στα 6 € το ΚΑΣ αποφάσισε ότι η αύξηση αυτή δεν είναι αρκετή και έτσι την όρισε σε 8 € !

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος στερείται βασικών υποδομών, όπως πχ τουαλέτες επισκεπτών.  Η αλόγιστη αυτή αύξηση η οποία έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και θα προκαλέσει τη δυσφήμηση και την απαξίωση του μνημείου στα διεθνή ΜΜΕ, την μείωση των επισκέψεων καθώς και άλλα προβλήματα.

«Κε Υπουργέ

Η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες και με τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό τους. Συνεπώς θεωρούμε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη τους σε ζητήματα που τις αφορούν.  Όλοι οι τοπικοί φορείς της περιοχής είναι αντίθετοι με την εξωφρενική αυτή αύξηση.

Επιθυμία όλων των τοπικών φορέων και του Επιμελητηρίου Λασιθίου θα ήταν να επανεξετάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την αύξηση αυτή, και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της. Μια λελογισμένη αύξηση σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των βασικών υποδομών του αρχαιολογικού χώρου δεν θα έβρισκε κανέναν αντίθετο. Σας παρακαλούμε δε να συμβάλλετε για το σκοπό αυτό.

Ευελπιστώντας στην θετική σας ανταπόκριση  στο αίτημα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News