default-image

Συνάντηση Τσίπρα – Ντράγκι στο Νταβός

Οικονομία
Συνάντηση Τσίπρα – Ντράγκι στο Νταβός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Με τη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σήμερα το πρωί, (10:45), ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με επικεφαλής θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα στο Νταβός. 

Κατά τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, καθώς η ολοκλήρωση της αποτελεί και βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) το συντομότερο.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι είναι θετικός στο να εξετάσει την επαναφορά του καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα έως τις αρχές του 2015, το περίφημο waiver, δηλαδή την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι, οι προηγούμενες 48 ώρες στο Νταβός ήταν εξαιρετικά γεμάτες καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρωθυπουργό της Γαλίας, Μανουέλ Βάλς καθώς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας  Μαρκ Ρούτε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News