Ειδήσεις

Απώλεις 7 εκ. ευρώ από τις καθυστερήσεις στη δακοκτονία

Απώλειες άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης εξαιτίας των καθυστερήσεων στη δακοκτονία καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών δήμων της Κρήτης, κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου και για τον κίνδυνο υποβάθμισης του χρυσοφόρου προϊόντος. Ο σύνδεσμος ζητά να περάσει άμεσα στην πλήρη ευθύνη της Περιφέρειας το πρόγραμμα καταπολέμησης ώστε να μην χαθεί ακόμη μια χρονιά στο βωμό των τραγικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται αλλά και της αστοχίας που έχει επισημανθεί σε πολλές γεωγραφικές ενότητες του νησιού.

Απίστευτη οικονομική αιμορραγία στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης εξαιτίας της αδιάκοπης παλινωδίας στο σύστημα καταπολέμησης του δάκου καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών δήμων της Κρήτης προειδοποιώντας για ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες και στην ποιότητα του προϊόντος αν συνεχιστεί η ίδια τακτική.

Το πλήγμα ήταν φέτος βαρύ καθώς υπολογίζεται ότι οι απώλειες από τη μειωμένη παραγωγή και την αυξημένη οξύτητα αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται τόσο στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκκίνηση του προγράμματος δακοκτονίας όσο και της αστοχίας που έχει επισημανθεί σε πολλές γεωγραφικές ενότητας του νησιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου και δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη.

Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στις ενέργειες της Περιφέρειας Κρήτης σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, αλλά στην εμμονή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποδεσμεύει με το σταγονόμετρο τα κονδύλια που φτάνουν πάντα πολύ αργά.

Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Βρέντζου η Περιφέρεια Κρήτης για να προλάβει ανάλογα προβλήματα είναι ήδη έτοιμη για την προκήρυξη του νέου προγράμματος της δακοκτονίας που αναμένεται την Άνοιξη, ωστόσο και πάλι όλα θα εξαρτηθούν από το υπουργείο.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών δήμων προειδοποιεί και για τον κίνδυνο περεταίρω υποβάθμισης του χρυσοφόρου προϊόντος του νησιού ζητώντας να περάσει άμεσα στην πλήρη ευθύνη της Περιφέρειας το πρόγραμμα καταπολέμησης ώστε να μην χαθεί ακόμη μια χρονιά στο βωμό των τραγικών καθυστερήσεων.

Έλλη Κοκκάλη

Σχόλια