default-image

Ανησυχία στην Ιεράπετρα για την απεργία της ΠΝΟ

Κρήτη
Ανησυχία στην Ιεράπετρα για την απεργία της ΠΝΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη αναταραχή έχει δημιουργήσει η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών στον κλάδο των ευπαθών νωπών κηπευτικών της Κρήτης, καθώς έχει προκαλέσει απορρύθμιση της αγοράς και δεν έχει επιτρέψει την ομαλή διακίνηση των φρέσκων αγροτικών προϊόντων, που παράγονται εκτός εποχής τούτη την περίοδο στο Νότιο τμήμα του νησιού μας.

Επειδή τα νωπά κηπευτικά της Κρήτης διακινούνται στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού με τα πλοία των ναυτιλιακών εταιρειών από τα Χανιά και το Ηράκλειο , χωρίς να έχουν άλλη εναλλακτική οδό , η απεργία της ΠΝΟ που δένει όλα ανεξαιρέτως τα πλοία στα λιμάνια , συντελεί στην κατάρρευση των τιμών παραγωγού , στην προβληματική τροφοδοσία των αγορών και στην εκμετάλλευση της κατάστασης από εκείνους τους λίγους , οι οποίοι ψάχνουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν.

«Το διήμερο της απεργίας της ΠΝΟ οι τιμές που δόθηκαν στα λίγα προϊόντα που συγκομίστηκαν ήταν εξευτελιστικές.

Αν η επόμενη απεργία της ΠΝΟ κρατήσει περισσότερες μέρες, αφού θα προκαλέσει όπως γίνεται πάντα τον αποκλεισμό της νησιωτικής Ελλάδας από τον υπόλοιπο κόσμο, θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών νωπών κηπευτικών της Κρήτης, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν ούτε τα μισά από τα καλλιεργητικά τους έξοδα.  Θέλουμε να στηρίξουμε τους αγώνες των ναυτεργατών, όπως κάνουμε πάντα, αλλά δεν θα δεχτούμε αυτοί οι αγώνες να οδηγήσουν την Κρήτη και πάλι στην ομηρία , και τους αγρότες στην καταστροφή.

Θέλουμε να διασφαλίσουν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες την ομαλή διακίνηση των κηπευτικών μας , παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε και για τα αιτήματα τους να αγωνιστούν, και να σεβαστούν τους αγρότες με τους οποίους έχουν τις ίδιες αγωνίες», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης .

«Οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα οργανώνουν δυναμικές κινητοποιήσεις , κατεβάζουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στους δρόμους , αλλά δεν κρατούν ομήρους τους συμπολίτες τους, ούτε καταστρέφουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες . Εμείς οι αγρότες της Κρήτης είμαστε οι μόνοι που καταστρεφόμαστε σε κάθε πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών.

Ο κλάδος των νωπών κηπευτικών της Κρήτης, αν επιμείνουν στις κυλιόμενες 48ωρες απεργίες τους οι ναυτεργάτες, θα σβήσει.

Μεγάλος όγκος κηπευτικών πηγαίνει στις αγορές της Ευρώπης. Έχουν υπογραφεί συμβόλαια με ποινικές ρήτρες από τις αλυσίδες και τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αν χάσουμε αυτές τις αγορές που έχουμε κατακτήσει με κόπο θα χρειαστούμε πάρα πολλά χρόνια να ξαναμπούμε σε αυτές. Έπειτα καραδοκούν οι ανταγωνιστές μας , για να επωφεληθούν της δικής μας αδυναμίας να στείλουμε στις αγορές τα κηπευτικά μας στην ώρα τους. Τα νωπά κηπευτικά δεν μπορούν να μείνουν στα ψυγεία και δεν αποθηκεύονται. Ήδη από τη 48ωρη απεργία της Τετάρτης και της Πέμπτης, η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι ανυπολόγιστη. Έχουν μείνει πάρα πολλά προϊόντα πάνω στα φυτά και μέσα στις αποθήκες των δημοπρατηρίων, καθώς οι έμποροι δεν πήγαν να δώσουν προσφορές. Ας μας καταλάβουν τουλάχιστον αυτή τη φορά οι

ναυτεργάτες, και ας πάνε σε μια άλλη μορφή πάλης, που δεν θα καταστρέφει τους παραγωγούς της Κρήτης», τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Αγγελάκης.

Το τεράστιο αυτό ζήτημα απασχολεί πολύ σοβαρά και τον Δήμο Ιεράπετρας , όπου εκτός απροόπτου, θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις εκεί που χρειάζεται, ώστε με ομαλό και σύννομο τρόπο να ξεπεράσει ο αγροτικός κόσμος αυτήν τη διαφαινόμενη κρίση , που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα , θα προκαλέσει τεράστια ζημία σε όλη της αλυσίδα της παραγωγής της εμπορίας και της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ότι, έχει θεσμοθετηθεί το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που συγκαλείται από τον υπουργό Ναυτιλίας, σε περιπτώσεις όπου οι απεργίες ξεπερνούν τις 72 ώρες και αυτό δεν αποκλείεται να το ζητήσουν εγγράφως από την Ιεράπετρα , προκειμένου να επιτραπεί σε πλοίο ασφαλείας να ταξιδέψει στις αποκλεισμένες από την απεργία περιοχές.

Αν ο υπουργός δεν πράξει το καθήκον του, είναι πολύ πιθανόν να τον εγκαλέσουν για παράβαση καθήκοντος, καθώς θα τους έχει αφήσει απροστάτευτους δεδομένου ότι θα έχει αρνηθεί να εφαρμόσει το Νόμο .

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News