default-image

Βρετανία: Ο Πούτιν πιθανόν ενέκρινε τη δολοφονία Λιτβινένκο

Κόσμος
Βρετανία: Ο Πούτιν πιθανόν ενέκρινε τη δολοφονία Λιτβινένκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «πιθανότατα» ενέκρινε την επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινένκο, εκτιμά ο Βρετανός δικαστής στα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που εξελίχθηκε σε αντιφρονούντα, πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου τον Νοέμβριο του 2006 από τις συνέπειες δηλητηρίασης με ραδιενεργή ουσία από δύο Ρώσους πράκτορες, τον Αντρέι Λουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κοβτούν.

Ο Λιτβινένκο, 43 ετών, σφοδρός επικριτής του Πούτιν, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία έξι χρόνια πριν από τη δολοφονία του, πέθανε αφού ήπιε πράσινο τσάι στο οποίο είχε προστεθεί ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι δύο πράκτορες να ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του FSB, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας και του ανώτατου δικαστή σερ Ρόμπερτ Όουεν.

«Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

«Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο», γράφει ο Βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.

«Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο», αναφέρεται στην έκθεση.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Αντιδράσεις από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB και αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

«Λυπόμαστε που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάσθηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο», είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας «πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας».

Η δικαστική έρευνα διατάχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και ονομάζεται «δημόσια έρευνα». Είναι μία διαδικασία που επιτρέπει, αντίθετα με αυτό που δείχνει η ονομασία της, την εξέταση κεκλεισμένων των θυρών ευαίσθητων στοιχείων και εγγράφων. Ξεκίνησε τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 2015.

«Εξαιρετικά αναστατωμένη» η Βρετανική κυβέρνηση

Τα συμπεράσματα του δικαστή σύμφωνα με τα οποία «η δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινένκο εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του ρωσικού κράτους είναι εξαιρετικά δυσάρεστα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτός δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς, ακόμη λιγότερο για μία χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας για τον θάνατο του Λιτβινένκο, που περιγράφουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ως πιθανό υπεύθυνο.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε επίσης τη βαθιά αναστάτωση της βρετανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι το ρωσικό κράτος είναι πιθανόν αναμεμειγμένο στην δολοφονία του Λιτβινένκο.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα εντάλματα σύλληψης κατά των δύο κυρίων υπόπτων βρίσκονται σε ισχύ και ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δύο πρώην Ρώσων πρακτόρων, ύποπτων ως εκτελεστών, του σημερινού βουλευτή Αντρέι Λουγκοβόι και του επιχειρηματία Ντμίτρι Κοβτούν.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ζητεί την έκδοση των πρακτόρων

Η βρετανική αστυνομία ζήτησε την έκδοση των Ρώσων Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, δύο πρώην πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για να δικασθούν για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο.

«Υπάρχουν εντάλματα σύλληψης που εξακολουθούν να ισχύουν κατά των Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν για τον φόνο αυτόν. Ο στόχος μας παραμένει να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στα αιτήματα έκδοσης που εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει η Μόσχα.

Επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζητά η χήρα Λιτβινένκο

Η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινένκο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της βρετανικής δικαστικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «πιθανότατα» ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο Ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Ο ένας από τους δύο πράκτορες που κατηγορούνται για τη δολοφονία, ο Αλεξάντρ Λουγκοβόι, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες της βρετανικής δικαιοσύνης «παράλογες». «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου», δήλωσε ο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας του FSB.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News