default-image

Το "Κουκλόσπιτο" του Ιψεν στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Το "Κουκλόσπιτο" του Ιψεν στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης περιοδεύει στην Ελλάδα με τη φετινή καλλιτεχνική επιτυχία της Κεντρικής Σκηνής του: «Το Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν.

 Πρώτος σταθμός της περιοδείας, το Ηράκλειο της Κρήτης, γενέθλια πόλη του σκηνοθέτη Δημήτρη Φοινίτση αλλά και της πλειονότητας των συντελεστών της παράστασης! Από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Πειραματικό Θέατρο), για πέντε (5) μόνο παραστάσεις.

Ένοχα μυστικά, κρυμμένα πάθη, φρικτά ψέματα σ' έναν γάμο που καταρρέει…

Η νέα απόδοση - διασκευή του Ηρακλειώτη σκηνοθέτη και θεατρικού συγγραφέα υπήρξε αντικείμενο μελέτης της θεατρολόγου Δέσποινας Σπυριδοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Ο Ίψεν γράφοντας τη Νόρα αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας της εποχής του και αντιδρά ως άνδρας στον άνισο ρόλο των γυναικών που υποφέρουν στην καθημερινότητά τους. Στη διασκευή του έργου από τον Δημήτρη Φοινίτση, με τον πυρήνα του δραματικού κειμένου αναλλοίωτο, τα συμβάντα μετατοπίζονται στο δικό μας σήμερα. Θίγονται μείζονα θέματα της ζωής μας όπως οι ανθρώπινες σχέσεις με την αποξένωση που όλοι μας βιώνουμε, μέσα στην ίδια μας την οικογένεια -αυτή που προερχόμαστε και αυτή που δημιουργούμε-, στους φιλικούς και κοινωνικούς μας κύκλους, με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ύπαρξη του κουτσομπολιού, το «τι θα πει ο κόσμος».

»Όλοι ξέρουμε τα πάντα για τους άλλους, αλλά ποτέ δεν γνωρίζουμε εις βάθος τον σύντροφό μας  ή πριν απ' όλα τον εαυτό μας. Η φιλία δε γρήγορα εξανεμίζεται όταν πια το συμφέρον απουσιάζει. Η αγάπη και το θάρρος υποχωρούν μπροστά στη βαναυσότητα της κοινωνικής κατακραυγής.

»Στο εν λόγω «Κουκλόσπιτο» παρακολουθούμε μια φέτα ζωής κάπου στο Νότο, δίχως να διευκρινίζεται ακριβώς το που. Τα καίρια ζητήματα που θίγονται στην τολμηρή διασκευή είναι η ανεργία, η μετανάστευση, η ληστρική διάθεση των τραπεζών, η επικείμενη χρεοκοπία του κράτους αλλά και των θεσμών, οι ρόλοι των ανθρώπων όπως έχουν διαμορφωθεί πια, οι άλογες επιταγές μιας κοινωνίας που μοιράζεται μια κοινή λογική που όλοι οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτές. Η μοναξιά που προκύπτει από τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο αδυσώπητος χρόνος πάντα παρόν και απών. Κανείς δεν τον βλέπει αλλά υπάρχει πάντα εκεί, επηρεάζοντας τα πάντα γύρω του. Τα ένοχα μυστικά βαραίνουν τις σχέσεις των ανθρώπων και τα όρια της ανεκτικότητας μικραίνουν, ενώ θα περίμενε κανείς το αντίθετο συμμεριζόμενος την πρόοδο μέσα στους αιώνες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το δραματικό κείμενο του Ίψεν, όπως και το διασκευασμένο κείμενο του Φοινίτση, καταδεικνύει το σαθρό σύστημα που ωθεί τους ανθρώπους σε κινήσεις πανικού.

»Ξετυλίγει το νήμα της κοινωνίας όπου οι πάντες μασκαρεύονται και μασκαρεύουν τις πράξεις τους σύμφωνα με το προσωπικό τους συμφέρον και ο κάθε χαρακτήρας του έργου και της ζωής μας έχει πάντα έναν καλό λόγο για να εξηγήσει τις ενέργειες του, οι οποίες τον τοποθετούν στο απυρόβλητο.

 »Η Νόρα επιλέγει σύμφωνα με τις προσταγές της κοινωνίας την οποία κατά τα άλλα απορρίπτει, μαζί και τον ίδιο της τον άντρα που αγαπά και τιμά. Η Νόρα είναι η ηρωίδα του σήμερα που πέφτει στο σφάλμα της απορρόφησης από το σύστημα που όλοι -παθητικά- βιώνουμε. Οι γυναίκες στη νέα γραφή γίνονται «ο κύριος του σπιτιού», εκκολαπτόμενα άφυλα πλάσματα που κρατούν παρ' όλα αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φύσης τους.»

Απόδοση-διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Σκηνικός χώρος: Βαγγέλης Γρηγοράκης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Όλγα Καλογήρου

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Τριανταφύλλου

Βίντεο: Κωνσταντίνος Θάνος

Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Λιτσαρδοπούλου

Φωτογραφίες: Άκης Λούκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Στρατάκη

Νόρα: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Τόρβαλτ: Νικόλας Αλεξίου

Κυρία Λίντε: Σοφία Δερμιτζάκη

Κρόγκσταντ: Δημήτρης Φοινίτσης

Μόνο για πέντε (5) παραστάσεις: Παρασκευή 22/1/2016 στις 21:15, Σαββάτο 23/1/2016 στις 18:15 και 21:15, Κυριακή 24/1/2016 στις 18:15 και 21:15.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Λεωφ. Πλαστήρα 10 - Κομμένο Μπεντένι

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€,

Μειωμένο γιαμαθητές - φοιτητές - ανέργους - πολύτεκνους 5€.

Δεν απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

Για έκδοση εισιτηρίων απευθείας στο Πειραματικό Θέατρο λίγο πριν την παράσταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News