Ειδήσεις

Ποιες οι άμυνες μας στο κύμα γρίπης που σαρώνει τη χώρα

Με δεδομένο ότι το κύμα γρίπης επανεμφανίζεται σταδιακά στην χώρα μας με κορύφωση του μεταξύ Φεβρουαρίου -Μαρτίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου με ανακοίνωση του θεωρεί απαραίτητη την σωστή λήψη προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα της γρίπης, αλλά και τις επιπλοκές της.

Ποια τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι υψηλός πυρετός, μυαλγίες, έντονη κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, βήχας και έντονη εξάντληση. Μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και επτά ημέρες, ενώ για την πλήρη αποκατάσταση μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 ημέρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτός που έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης μπορεί να μεταδίδει τη νόσο μια ημέρα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Τα μέτρα πρόληψης  στην μάχη κατά της γρίπης

Το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός , ο οποίος γίνεται μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αλλά σκόπιμο είναι αν έχει παραλειφθεί , να γίνεται ακόμα και τώρα, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Άλλα μέτρα πρόληψης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής (τακτικό πλύσιμο των χεριών, συχνός αερισμός των χώρων), αποφυγή της επαφής των χεριών με τις εκκρίσεις από το στόμα και τη μύτη. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, ειδικά αν έχουμε συμπτώματα της γρίπης.

Όσοι πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (καρδιακές νόσοι, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς), θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους άμεσα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων της γρίπης.

Είναι λάθος να λαμβάνετε αντιβιοτική αγωγή χωρίς την υπόδειξη του γιατρού, καθώς η αντιβίωση δεν έχει καμία δράση στην πορεία της γρίπης, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της. Η αντιμετώπιση της γρίπης, πέρα από τα συντηρητικά μέτρα (αντιπυρετικά, ενυδάτωση), περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικής αντιικής αγωγή, η οποία θα πρέπει να δίδεται μόνο κατόπιν υπόδειξης του θεράποντος ιατρού!!

Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας, ιδιαίτερα  αν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν   υψηλό και παρατεινόμενο (πέραν του 4μέρου) πυρετό,  δύσπνοια,  πολλαπλούς έμετους,  σύγχυση,  λιποθυμία.

Ας τηρήσουμε λοιπόν αυτές τις απλές συμβουλές, ώστε να περιορίσουμε αυτόν το  χειμώνα τις επιπλοκές της γρίπης.

Η γρίπη σε αριθμούς

Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης τα οποία χρειάστηκαν  νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 5 θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Σχόλια