Ειδήσεις

ΛΑΕ: Το ν/σ για το ασφαλιστικό δεν πρέπει να περάσει

Εκδήλωση - συζήτηση με ομιλητή τον κ. Γιώργο Ρωμανιά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα συνελεύσεων «Ν. Σουκατζίδης» του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το νομαρχιακό Πολιτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας.

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό, είναι απόλυτα εναρμονισμένες τόσο με το τρίτο μνημόνιο, όσο και με όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους. Με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι επίσης το υπερψήφισαν (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι) δεσμεύτηκαν να περικόψουν 2,25 δισ. ευρώ από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016, για να "εξοικονομηθούν" χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν - και αυτά - για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους».

Επίσης, αναλύθηκε λεπτομερώς «πως και γιατί η προωθούμενη από την κυβέρνηση και τους δανειστές κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων αφορά όλους και όλες τους ήδη και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, τους νέους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τις εργαζόμενες μητέρες».

Παράλληλα, τονίστηκε «πως τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά ένα βήμα παραπάνω από τον Σπράο, τον Γιαννίτση και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να μεταφέρει όλη την ευθύνη στον ασφαλισμένο αλλάζοντας τον χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, από δημόσιο σε ιδιωτικό, από αλληλέγγυο σε άθροισμα ατομικών κουμπαράδων, από καθολικό σ' ένα σύστημα που ουσιαστικά αποκλείει τους νέους και τους ανέργους».

Τέλος στη συζήτηση «αναλύθηκε πως υπάρχει άλλη λύση, άλλος δρόμος για να σωθεί η κοινωνική ασφάλιση εάν χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή, μειωθεί η ανεργία, αποκατασταθούν οι μισθοί, εάν υπάρχουν κίνητρα για τους ασφαλισμένους και πιο αυστηρές ποινές για τους εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν, εάν αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, εάν αποκατασταθεί η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία».

Η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε σχετικά με τη συζήτηση καταλήγει με την πρόταση ότι «για να γίνουν πραγματικότητα οι παραπάνω προτάσεις προϋποθέτει την ακύρωση των μνημονίων, τη διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την ανάπτυξη σε όφελος των ανθρώπων της δουλειάς και όχι των δυνάμεων του κέρδους, την γενναία αναδιανομή των εισοδημάτων, αυξήσεις μισθών - συντάξεων, φορολογική δικαιοσύνη, δημιουργία θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση της ανεργίας».

Ενώ ταυτόχρονα τονίζει η ΛΑ.Ε ότι απαιτείται η «συμμετοχή όλων μας σε μια αγωνιστική πορεία ανατροπής των αντιλαϊκών - νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση μετά την ραγδαία μετάλλαξή της».

Σχόλια