Ειδήσεις

Αργοπεθαίνει η αλιεία στο Ηράκλειο

Αργοπεθαίνει τα τελευταία χρόνια η αλιεία στο Ηράκλειο με τους επαγγελματίες αλιείς να εγκαταλείπουν ή και να πωλούν για ένα κομμάτι ψωμί τα καΐκια τους αφού όπως λένε δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Στο λιμάνι του Ηρακλείου που έσφυζε κάποτε από ζωή μετά βίας έχουν απομείνει σήμερα μερικά ψαροκάικα να θυμίζουν τις εποχές που οι ψαράδες ήταν το σήμα κατατεθέν του μικρού λιμανιού. Οι ψαράδες αλλάζουν δουλειές, αναγκάζονται ακόμη και να ξενιτεύονται, την ώρα που η πολιτεία για να ανανεώσει τις άδειες τους ζητά ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες. Κάτι που, όπως εξηγούν, τους οδηγεί στον πλήρη αφανισμό.

Οι ψαρόβαρκες στο μικρό λιμάνι μέσα από το ενετικό φρούριο του Κούλε, ήταν πάντα μια εικόνα άμεσα συνδεδεμένη με το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου. Χρώμα καθαρά νησιωτικό από μια σύγχρονη πόλη που τα τελευταία χρόνια όμως στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, αρχίζει να μετρά απώλειες.

Ένας ένας σχεδόν καθημερινά εγκαταλείπουν τα καΐκια τους οι επαγγελματίες αλιείς που αδυνατούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους από τις φτωχές ψαριές και την βαριά φορολογία που έπνιξε μια για πάντα όπως λένε την ελπίδα τους να ζήσουν δίπλα στη θάλασσα που ήταν και είναι η μεγάλη τους αγάπη.

Ο Γιώργος Καζαντζάκης 39 ετών, σχεδόν από τα 15 του δουλεύει στη βάρκα του που όμως πρόσφατα έβαλε αγγελία στο ίντερνετ για να την πουλήσει. Δεν αντέχει όπως λέει πια να παλεύει δίχως αποτέλεσμα…. Αφού με τη φορολογία και τα χρέη να τον πνίγουν, η ανάγκη να αλλάξει ρότα και ζωή είναι για εκείνον μονόδρομος.

Ένας άλλος αλιεργάτης που δουλεύει στο λιμάνι σχεδόν 40 χρόνια λέει ότι τη θάλασσα την επέλεξε γιατί την αγαπούσε. Έζησε την οικογένειά του τόσα χρόνια, από δω και πέρα όμως, όπως εξηγεί, είναι δύσκολο να καλύψει ακόμη και τις δικές του λιγοστές ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, σαν κερασάκι στην τούρτα έσκασε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση που τους ανακοινώθηκε ότι για να ανανεώσουν τις άδειές τους, θα πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που ελάχιστοι έως κανένας δεν μπορεί να έχει λόγω των οφειλών σε ταμεία και εφορία.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια