default-image

Πέθανε ο Έτορε Σκόλα

Πολιτισμός
Πέθανε ο Έτορε Σκόλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, σε νοσοκομείο της Ρώμης, ο ιταλός σκηνοθέτης Έτορε Σκόλα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο παραγωγικούς δημιουργούς του ιταλικού κινηματογράφου, αλλά και έναν πραγματικό συλλέκτη  βραβείων, καθώς έχει υπογράψει περισσότερες από 40 ταινίες κι έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία.

Αριστερός διανοούμενος, είχε συμμετάσχει στην «σκιώδη κυβέρνηση» του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1989, με τομέα αρμοδιότητας την πολιτιστική κληρονομιά.

Ξεκίνησε το 1954 αρχικά γράφοντας σενάρια για κωμικές ταινίες όπως το «The Easy Life».  Δέκα χρόνια αργότερα σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία το «Let's Talk About Women».

. Τη δεκαετία του 1970 έρχεται η καταξίωση με το «We All Loved Each Other So Much».

Στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς, όπως ο Νίνο Μανφρέντι και ο Βιτόριο Γκάσμαν.

Μια εκ των κορυφαίων του στιγμών υπήρξε το 1977 το «Μια Ξεχωριστή Ημέρα», με τις μοναδικές ερμηνείες των Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και Σοφία Λόρεν, που απέσπασε και την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας.

Το 1976 ο Σκόλα είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα για την καλύτερη σκηνοθεσία στο φεστιβάλ των Καννών με το έργο Brutti, sporchi e cattivi (Βίαιοι, βρώμικοι, κακοί), το σενάριο του οποίου παρουσίαζε την ανθρώπινη και υλική μιζέρια σε παραγκούπολη της Ρώμης, στην αρχή της δεκαετίας του '70.

Σε μήνυμά συλλυπητηρίων προς την οικογένεια του σκηνοθέτη, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τονίζει ότι «ήταν ένας δημιουργός ο οποίος ήξερε να "διαβάζει" με απίστευτο τρόπο την ιταλική πραγματικότητα, την κοινωνία της και τις αλλαγές της, με αίσθηση της κάθε εποχής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News