default-image

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση

Κρήτη
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συμπλήρωση 81 ημερών από την στιγμή που που ανακοινώθηκαν  42 απολύσεις από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο της ανακύκλωσης στο Ηράκλειο.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σχετική συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Ηρακλείου από μέλη της σωματειακής επιτροπής εργαζομένων ανακύκλωσης της  Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα μέλη της επιτροπής, ανέφεραν σχετικά με τον αγώνα των εργαζομένων:

"Έπειτα από την πίεση του πολυήμερου αγώνα των εργατών του εργοστασίου Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, που σήμερα φτάνει τις 81 ημέρες και μετά από πιέσεις προς φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στην κυβέρνηση για να πάρουν μέτρα απέναντι στο ζήτημα επαναπρόσληψης των εργαζομένων της Ανακύκλωσης, το πρόβλημα δεν λύθηκε, το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης παραμένει κλειστό με ευθύνη όλων αυτών.

Επαναλαμβάνουμε ότι λένε οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό:

* Ότι το εργοστάσιο παραμένει κλειστό και κατ' επέκταση δεν πραγματοποιείται ανακύκλωση στους δήμους των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου με αποκλειστική ευθύνη του νέου εργολάβου (Waste Solution). Γεγονός το οποίο γεννά φυσικά πολιτικές και άλλες ευθύνες για την κυβέρνηση, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ως τις δημοτικές αρχές των δήμων των δύο Νομών της Ανατολικής Κρήτης.

* Ότι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι έχουν ήδη επιβαρυνθεί και επιβαρύνονται με χιλιάδες ευρώ κάθε ημέρα, τα οποία θα κληθούν να τα πληρώσουν εν τέλει οι δημότες, δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι. Κι αυτό γιατί πετούν καθημερινά στις χωματερές ανακυκλώσιμο υλικό με συνέπεια την επιβολή προστίμων, επειδή μία εταιρία θέλει να περικόψει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, που κατέκτησαν ύστερα από πολυήμερο αγώνα το 2012, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του κέρδους και να σπάσει το μέτωπο των εργατών.

* Ότι υπάρχουν ευθύνες κυβέρνησης και ΚΕΔΕ, γιατί η ΕΕΑΑ αρνείται να κοινοποιήσει τη σύμβαση που έχει συνάψει με τον εργολάβο προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γεγονός που αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και παρατείνει την ομηρία των 42 εργατών του εργοστάσιου και των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου με τη μη λειτουργία του εργοστασίου και κατ' επέκταση της ανακύκλωσης στη μισή Κρήτη.

Έχουμε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα αποτελέσει τίποτα λιγότερο λύση από το να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και για τους 42 εργάτες με τις ίδιες μισθολογικές, εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις, που έχουν κατακτήσει με την πάλη και τον αγώνα τους.

Εμείς έχουμε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι η ομηρία των εργαζομένων στην Ανακύκλωση Ηρακλείου είναι και ομηρία των εργατών ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα. Κυβέρνηση, Τοπική Διοίκηση, το κεφάλαιο και τα Κόμματά του, με όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που συνδιαμόρφωσαν, επιτρέπουν στο κεφάλαιο - που σήμερα λέγεται Waste Solutions, χθες ΕΠΑΝΑ ΑΕ και αύριο κάποιος άλλος-, να βγάζει χρυσό από τα σκουπίδια και να μεταχειρίζεται και τους εργαζόμενους σαν σκουπίδια. Συγκριμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μοιράζει υποσχέσεις και συμπαραστάσεις και μέσω υπουργών και δια στόματος των αντιπροσώπων της (τοπικών βουλευτών και στελεχών της), στην πράξη δίνει στήριξη στην εργοδοσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του Υπουργείου εσωτερικών και του Κ Κουρουπλή μετά τη συνάντηση μας όπου 10 ημέρες τώρα παρά τις δεσμεύσεις για διάφορες ενέργειες πίεσης, σφυρίζει αδιάφορα. Δεκάρα δεν δίνει για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, δεκάρα δεν δίνει η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση για τις χιλιάδες ευρώ που χάνουν οι Δήμοι καθημερινά από την καταστροφή του ανακυκλώσιμου υλικού για να μην πιεστεί ο εργοδότης. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αν υπήρχε βούληση το θέμα θα είχε λυθεί εδώ και καιρό. Όλα για την εργοδοσία με κάθε τρόπο!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Γι' αυτό καλούμε όλα τα συνδικάτα, όλες τις μαζικές οργανώσεις να εντείνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας με κάθε τρόπο (ψηφίσματα, υλική ενίσχυση). Η νίκη μας θα είναι νίκη συνολικά της εργατικής τάξης!

Γι' αυτό καλούμε όλα τα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης και ενημέρωσης των εργατών και των υπαλλήλων σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, υπηρεσία κλπ με στόχο να συνδυαστεί η αλληλεγγύη προς τον αγώνα μας, με την απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην επίθεση στο ασφαλιστικό από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου-κυβέρνηση-ΕΕ με ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 4/02!"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News