default-image

"Χρυσάφι" το λάδι σε Έμπαρο και Ζάκρο έως 3.80/κιλό

Κρήτη
"Χρυσάφι" το λάδι σε Έμπαρο και Ζάκρο έως 3.80/κιλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμή δημοπρασίας (συν ΦΠΑ) 3,80 ευρώ το κιλό και χωρίς ΦΠΑ 3,37 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραμμών, κατάφερε να κλείσει στις 13 Ιανουαρίου, με πλειοδότη έμπορο των Αθηνών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, για ένα βυτίο ελαιολάδου ποσότητας 28 τόνων.

 Τώρα ξεκινάει δημοπράτηση για δεύτερο βυτίο με το εξαιρετικό-παρθένο ελαιόλαδο των ελαιοπαραγωγών-μελών του. Στην παρόμοια τιμή των 3,24 ευρώ το κιλό, χωρίς το ΦΠΑ, πούλησε 30 τόνους στις 12 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, την ώρα που οι τιμές των μεμονωμένων παραγωγών κυμαίνονται στο νησί από 2,90 έως και 3,05 ευρώ το κιλό.

Τα ελαιοκομικά νέα παραμένουν καλά, ενώ οι μαζικές πωλήσεις ελαιολάδου, που οι συγκεκριμένες οργανώσεις πραγματοποιούν, δεν είναι θετικές μόνο για τους παραγωγούς-μέλη τους, αλλά επηρεάζουν προς τα πάνω και τη συνολική παραγωγή του προϊόντος, σε παγκρήτιο επίπεδο.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Ηρακλείου Γιώργος Περογιαννάκης ξεκαθάρισε ότι η δική του οργάνωση δεν έχει ποτέ και ούτε πρόκειται να πουλήσει λάδι με διαφορετικό τρόπο. Και αυτό διότι μόνο μέσα από τις δημοπρασίες επιτυγχάνονται οι ικανοποιητικές τιμές για τους 214 παραγωγούς του, σε σχέση πάντα με τις τρέχουσες τιμές των μεμονωμένων παραγωγών.

«Εμείς δίνουμε σε όλους τους παραγωγούς την ίδια τιμή. Δηλαδή, πουλάμε και στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου που πουλάμε την τελευταία ποσότητα, πληρώνουμε όλους τους παραγωγούς με τις ίδιες τιμές και τα ίδια χρήματα σε όλους με τη μέθοδο της εκκαθάρισης», ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος που έχει εφαρμόσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, για τους παραγωγούς εκείνους που μπορεί να επιθυμούν να πληρωθούν άμεσα για τον κόπο τους.

«Το κόβει ο παραγωγός αμέσως το λάδι του και παίρνει τα χρήματά του. Αλλά στο τέλος της χρονιάς φροντίζουμε ώστε όλοι οι παραγωγοί-μέλη μας να έχουν πάρει τα ίδια χρήματα από τη μαζική εμπορία του ελαιολάδου», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου έχει καταφέρει μάλιστα μέσα από τις δημοπρασίες και πετυχαίνει τις μεγαλύτερες τιμές κατά 10 έως και 20 λεπτά ανά κιλό, στην περιοχή της Πεδιάδας, σε σχέση με τους υπόλοιπους εμπόρους, ελαιουργούς και συνεταιρισμούς.

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται, από άποψη παραγωγής, ακόμα καλύτερα από πέρυσι για την περιοχή της Εμπάρου. «Πέρυσι παρήγαμε 580 τόνους λάδι. Φέτος θα τους ξεπεράσουμε. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, πάντα παράγουμε λάδι κάτω των τριών γραμμών και πιστεύω ότι σε αυτό έχει παίξει ρόλο η διαδικασία της αλέσεως. Έχουμε κοινή άλεση και αλέθουμε αυθημερόν τις ελιές. Μπαίνουν μέσα γύρω στα 1.500 τσουβάλια ελιές τη μέρα».

Καταλήγοντας, ο ίδιος εκτιμά ότι στην περιοχή της Πεδιάδας, που φέτος υπήρχε η ίδια ή και μεγαλύτερη βεντέμα από πέρυσι, έχει μείνει ακόμα αμάζευτο ένα 30% του ελαιόκαρπου.

Ελπιδοφόρα χρονιά...

«Αν δε φέρουν τα τυνησιακά λάδια, θα μπορέσουμε να πιάσουμε και φέτος τις περυσινές τιμές», εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ομαλοποιηθεί και η συμπεριφορά των ελαιοπαραγωγών, που δε βιάζονται πλέον, όπως γινόταν στην αρχή, να "κόβουν" το λάδι τους αμέσως, κάτι που λειτουργούσε αρνητικά για την πορεία των τιμών.

Ένα μεγάλο μέρος παραγωγών, μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών, κρατάει μέρος της παραχθείσας ποσότητας στις αποθήκες των σπιτιών. Και ο αριθμός των παραγωγών που το κάνουν αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News